Százan tűntek el a volgai hajóbalesetben

2011.07.10. 21:07 Módosítva: 2011.07.10. 22:18

Számos holttestet találtak hétfőre virradó éjszaka a Volgán elsüllyedt Bulgaria kirándulóhajó belső helyiségeiben a hétfő reggeli jelentések szerint. A korábbi hírek öt halottról - köztük egy kislányról - és száz eltűntről szóltak. Az orosz hatóságok már korábban közölték: minimális a remény arra, hogy túlélőket találjanak. A Bulgaria vasárnap délután süllyedt el az orosz folyó tatárföldi szakaszán, a Kujbisevi víztározónál, a parttól három kilométerre, amikor a viharban egy éles fordulatot hajtott végre. A Volgának ezen a szakaszán a Kujbisevi víztározóvá szélesedik ki, a két part között csaknem tíz kilométer a távolság.

A mentés egész éjszaka folytatódott, először kívülről végigkopogtatták a hajótestet, de válasz nem érkezett. Végül a hajófenékben lévő bárban és étteremben találtak rá sok holttestre. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint minden bizonnyal rendezvényeket tartottak a két helyiségben.

A legutóbbi hivatalos közlés szerint nem kizárt, hogy a hajón 199 ember tartózkodott, és ez azt is jelentheti, hogy túlterhelés okozta a katasztrófát. A rendkívüli helyzetek operatív stábjánál az Interfax hírügynökségnek azt mondták: az utaslistát kiegészítették a forródróton beérkező hívásokban keresettekkel, és ezek szerint utaztak 199-en a hajón, de ez még mindig nem biztos adat. A regisztrált 148 utas közül 50-et, a 33 fős legénységből 23 főt, a nem nyilvántartott utasok közül 6 embert mentettek ki. Ez volt az utóbbi évtized legsúlyosabb vízi katasztrófája a Volgán.

A kimentetteket Kazanyba vitték. Az utasokat az Annabella utasszállító hajó hozta a tatárföldi fővárosba. A kazanyi és bolgari kórházakban 15 embert ápolnak, további 23 fő szorult orvosi segítségre, de már hazamehetett. A még kórházban lévők zúzódásokat és csonttöréseket szenvedtek.

A mentőmunkálatok egész éjszaka folytatódtak a csaknem 20 méter mélyen a folyó fenekére süllyedt, oldalára dőlt, 72 méter hosszú, dupla fedélzetű Bulgariánál, Szjukejevo település közelében. Az akcióban már több mint háromszáz szakember - köztük csaknem félszáz búvár - és 73 különböző gép vett részt, még Moszkvából is érkeztek mentőbúvárok a helyszínre. A vízben a látótávolság alig 70 centiméter, de a búvárok már este rábukkantak a hajóra. A mentést nehezítik az erős szél korbácsolta hullámok. A partot és a szigeteket is átfésülik túlélők, illetve áldozatok után kutatva. A napfelkeltét követően nyolc helikoptert is bevetettek a keresésben.

Két perc alatt süllyed el

A hajóbalesetről már szemtanúk is beszámoltak, köztük két túlélő, akik úszva maguk jutottak ki a partra a katasztrófa után. Az Arabella hajó munkatársai e tanúvallomások alapján úgy tájékoztatták az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséget, hogy a süllyedő hajón nem tudták idejében leengedni a mentőcsónakokat, és mindössze két mentőtutajt sikerült vízre tenni. Amikor a hajó a jobb oldalára dőlt, a hajóűrben lévő kajütökből az utasok már nem tudtak kijutni, és a Bulgaria kapitánya is odaveszett. A beszámolók szerint a hajóbaleset pillanatában a játékszobában csaknem harminc gyerek tartózkodott, de közülük csak néhánynak sikerült megmenekülnie.

A szemtanúk azt is állították, hogy a baleset idején két teherhajó is elhaladt a süllyedő Bulgaria mellett, de semmiféle segítséget nem nyújtottak. E beszámolók szerint a rendkívüli időjárás, az eső és az erős szél - több mint száz kilométer/órás széllökések - okozta a Bulgaria tragédiáját, a hajó mindössze két perc alatt süllyedt el. Az Interfax hírügynökség szerint a kapitánynak tudnia kellett a fenyegető viharról.

Az állami televízió lepedőkbe burkolt, síró túlélőket mutatott, a kazanyi kikötőnél hozzátartozók gyülekeznek, várják a híreket szeretteikről. "A vejem telefonon mondta, hogy kinyújtotta a kezét a felesége felé, de nem tudta elkapni, nem tudta kihúzni" - mondta egy férfi az állami tévének.

Nemrég volt műszaki felülvizsgálat

A Bulgaria nevű hajót 1955-ben Csehszlovákiában, a révkomáromi hajógyárban gyártották. A Bulgaria az orosz közlekedési tárca szerint megfelelő műszaki állapotban volt, legutóbb idén június 15-én esett át műszaki felülvizsgáláson. A hatóság adatai szerint a turistahajón a mentőcsónakokban 156 embernek volt hely, és 177 mentőmellény is rendelkezésre állt, gyermekméretű mentőeszközök is. A tárca szerint a 25 évesnél idősebb hajókat évente vizsgának vetik alá, amelynek során a műszaki és mentőeszközöket is ellenőrzik, de a Bulgarianál nem találtak hiányosságokat.

Az Argorecstur cég járműve kétnapos sétahajózára vitt turistákat - minden jegy elkelt az útra -, szombaton indult Kazanyból, és vasárnap reggel érkezett az ugyancsak tatárföldi Bolgar városába, majd indult vissza a tatár fővárosba.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök vizsgálatot rendelt el a baleset okainak tisztázására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport