Robbanások ráztak meg egy ciprusi haditengerészeti bázist

2011.07.11. 07:30

Nagy erejű robbanások ráztak meg egy dél-ciprusi haditengerészeti támaszpontot hétfő reggel hat órakor, jelentette a helyi média. A rendőrség közölte, hogy baleset történt. Egy rendőrségi szóvivő a CNA hírügynökségnek azt mondta: kigyulladt két lőszertároló az ott található, összesen 98 közül. Feltehetően bozóttüzek terjedtek át a támaszpont területére, így fogtak tüzet a lőszertárolók, írja a BBC.

Több mentőautó sietett a helyszínre. Egy szemtanú a Szigma televíziónak azt mondta, olyan mintha lebombázták volna a térséget. A ciprusi közszolgálati televízió legfrissebb jelentése szerint a halálos áldozatok száma 12. Az állami rádió közölte, hogy a halálos áldozatok közül ketten a haditengerészetnél szolgáltak. Két katona és öt tűzoltó is van az áldozatok között. Katonai források szerint több tucatnyi sérültje is van a katasztrófának.

A szóban forgó támaszpont az Evangelosz Florakisz, amely Limassol és Larnaca városok között helyezkedik el. A lőszerraktárban lefoglalt muníciót tároltak. Egy olyan hajóról kobozták el a lőszereket, amely Iránból tartott Szíriába 2009-ben.

Ciprus legnagyobb villamos erőművét működésképtelenné tette a robbanássorozat, közölte az ország áramszolgáltató hatóságának szóvivője. Emiatt sok helyen nincs áram Cipruson. "Egyelőre nem tudjuk felmérni a kár mértékét, de apokaliptikus katasztrófa történt" - jelentette ki Kosztasz Gavrielidesz a Reutersnak nyilatkozva. A Vaszilikosz erőmű nagyon közel van az Evangelosz Florakisz haditengerészeti támaszponthoz.

A robbanássorozat jelentős kárt okozott a közeli településen, és a három kilométerre lévő tengerparti üdülőhelyen is betörtek az épületek - köztük szállodák, éttermek - ablakai, ajtói, közölte egy szemtanú.