Benedek
-4 °C
5 °C

Házkutatást tartottak Borbély László egyik rokonánál

2011.07.13. 13:49
Házkutatást tartott szerdán a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy bukaresti lakásban, amely bukaresti hírforrások szerint Borbély László környezetvédelmi miniszter egyik rokonának a tulajdonában van.

A román hírügynökségek szerint a DNA ügyészei egy olyan ügyben vizsgálódnak, amelyben Borbély László neve is felbukkant. Az ügy gyanúsítottja Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember, aki a DNA szerint egy húszezer euró értékű lakásfelújítással "vásárolta meg" az RMDSZ-es miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. Az ügyészek szerint ebben Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsosa közvetített, ő szintén gyanúsítottként szerepel.

Az erdélyi Krónika honlapján Lakatos Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy vélekedik: elkezdődött a vadászat a szövetség vezetői ellen, mivel szembeszegültek az államfő regionalizációs terveivel.

A parlamenti képviselő szerint ezzel kapcsolatban jelzésértékű Traian Basescu államfő korábbi megjegyzése, miszerint "a zsarolásnak is van határa". Miután a román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ meghiúsította az államfő és a kormányzati partner (a Demokrata Liberális Párt – PD-L) régióátszervezési tervezetét, Basescu rosszallóan jegyezte meg, hogy "egy kisebbséget képviselő partner etnikai érdekektől vezérelve megakadályozza a többség számára kedvező folyamatokat". Lakatos szerint az államfő megjegyzése figyelmeztetés volt az RMDSZ-nek.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte: Borbély László továbbra is élvezi a szövetség politikai támogatását (mely szövetségnek Borbély a politikai alelnöke). "Meggyőződésem, hogy a vádak hamisnak bizonyulnak majd a következő napokban" – mondta a pártelnök, aki szerint Borbély jó miniszter, jó politikus, akinek nincs köze korrupciós ügyekhez.

Borbély László Lengyelországban tartózkodott hivatalos látogatáson.