Benedek
-5 °C
5 °C

Robbantás az afgán elnök meggyilkolt testvérének szertartásán

2011.07.14. 10:26
Öngyilkos merénylő robbantott egy kandahari mecsetben, ahol Ahmad Valira, Hamid Karzai afgán elnök kedden meggyilkolt testvérére emlékeztek. A merényletben az első hírek szerint csak a robbantó vesztette életét.

Merényletet követtek el egy kandahari mecsetnél, ahol éppen Hamid Karzai elnök kedden meggyilkolt féltestvére, Ahmad Vali tiszteletére tartottak szertartást.

Az első jelentések szerint valószínűleg egy öngyilkos merénylő robbantott, aki életét is vesztette. A független források által meg nem erősített hírek szerint rajta kívül csak sérültjei vannak a robbantásnak.

Ahmad Valit kedden lőtte agyon testőre saját házában. Karzai féltestvére a déli körzetek erős embere volt, de egyben ellentmondásos figura. Afganisztán-szerte pletykálják, hogy jelentős része volt a drogüzletben, mely során állítólag még kormánygépeket is használt. Érintettségére még az amerikai diplomácia is panaszkodott, 2009-ben óvatos kritikát fogalmaztak meg.

A kritikák ellenére Ahmad Vali kulcsfigurája volt a NATO dél-afganisztáni erőfeszítéseinek, befolyásos törzsi vezetőként egyeztetett a környező törzsekkel, illetve a tálibokkal. (Karzai és családja Kandahár környékéről származik, a várostól északra és keletre lakó popalzai törzsből. A popalzai törzs a monarchia támogatója volt, riválisaik a ghilzai törzs tagjai. A tálibok javarészt az utóbbi törzshöz tartoznak.)

Az továbbra is tisztázatlan, hogy testőre miért végzett Ahmad Valival. A tálibok állítása szerint a testőr az ő alvóügynökük volt, de ezt más nem támasztja alá. A testőr hét éve szolgálta Ahmad Valit, egy törzsből, egy faluból származtak.

A testőrt halála után felakasztották, és kifüggesztették egy kandahari épület falára.