A sporolós Csehország a NATO potyautasa lesz

2011.07.15. 18:51

A NATO főtitkára figyelmeztette Csehországot, hogy megengedhetetlen védelmi kiadásainak további csökkentése.

Anders Fogh Rasmussen aggályainak a Petr Necas cseh miniszterelnöknek írt levelében adott hangot - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteken.

"A védelmi költségvetés csökkentése nem csak az Önök szövetségi ambícióinak mérséklését jelenti, de negatívan befolyásolhatja az Önök hozzájárulását is a szövetség közös műveleteihez" - idézte Rasmussen levelét a lap.

A kormány szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy érkezett ilyen levél. Jan Osúch szóvivő csak annyit közölt a lappal, hogy a miniszterelnök levelezése nem nyilvános.

Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter viszont később megerősítette a levél tényét. Ugyanakkor azt állította, hogy a levelet a NATO minden tagállamának védelmi minisztere megkapta.

"Úgy tudom, hogy az összes védelmi miniszter megkapta a levelet. Lényegében nagyon rövid volt. Azt hangsúlyozta, hogy a mostani takarékossági időszakban fontos, hogy ne sérüljenek azok a kötelezettségvállalások, amelyeket a tagállamok vállaltak a szövetséggel (NATO) szemben. Ezt meg tudom erősíteni" - mondta újságíróknak Vondra.

A CTK hírügynökség értesülése szerint Rasmussen levelében felhívta a védelmi miniszterek figyelmét a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján elfogadott megállapodások betartására, s szorgalmazta a hadseregek parancsnoki struktúráinak reformját.

Az újság szerint "a védelmi kiadások meredek csökkenése lassan, de biztosan a NATO potyautasává változtatja Csehországot, amely viteti magát anélkül, hogy ezért fizetne". A cseh hadseregre szánt pénzek nagyarányú csökkentése volt az a tényező, amely a lap értesülései szerint reagálásra késztette a NATO főtitkárát.

"Elgondolkodtató, hogy az utóbbi két évben 20 százalékkal csökkentek a hadsereg kiadásai" - írta Rasmussen, s felszólította a cseh miniszterelnököt, hogy járjon személyesen közbe a katonai kiadások stabilizálásának érdekében.

Az újság kifejti: szakértői vélemények szerint a NATO szeretné figyelmeztetni Csehországot, hogy ne jusson abba a helyzetbe, mint amilyenbe Magyarország vagy Szlovákia jutott, ahol a pénzhiány miatt korlátozni kellett a hadgyakorlatokat is. A pénzhiány problémája azonban szélesebb körű, s a NATO szinte minden európai tagállamát érinti.

Csehország a NATO-ba való belépésekor arra kötelezte magát, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítja majd a védelmi kiadásokra. Az idén azonban ezek a kiadások alig haladják meg a GDP egy százalékát.