Valér
2 °C
8 °C

Clinton beszólt Isztambulnak az emberi jogok miatt

2011.07.16. 18:36

Az amerikai külügyminiszter szombaton Isztambulban azt mondta: Törökországnak reagálnia kell azokra az aggodalmakra, amelyek szerint az országban visszaesés tapasztalható az emberi jogok és a világi hagyományok érvényesülésének terén.

Hillary Clinton a mérsékelt muzulmán országról udvariasan, de határozottan azt mondta, a közelmúltban tucatszám végrehajtott újságíró-letartóztatások és a vallásszabadság korlátozására tett lépések ellentétesek Törökország gazdasági és politikai fejlődésével.

Mintegy megdorgálva NATO-beli szövetségesét, az amerikai diplomácia vezetője kijelentette, hogy Törökországnak újra el kell magát köteleznie a modernizáció irányvonala mellett, s magáévá kell tennie az államiság demokratikus intézményeit. Ha ezt megteszi, példaképévé válhat az arab nemzeteknek, amelyek jelenleg a lázadás vagy az átmenet állapotában vannak.

"A térségben mindenütt, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában egyaránt, az emberek tanulni szeretnének Törökország tapasztalataiból" – magyarázta újságíróknak azon a sajtótájékoztatón, amelyet a vendéglátójával, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélés után tartott. "Törökország története emlékeztetőül szolgál arra, hogy a demokrácia fejlődése a felelős vezetéstől is függ."

Clinton felszólította a török embereket: az alkotmányos reform folyamatát használják fel arra, hogy "reagáljanak a vélemény- és sajtószabadság közelmúltbeli korlátozásával kapcsolatos aggodalmakra", és erősítsék meg a kisebbségi jogok védelmét. Ezek az aggodalmak akadályozzák Törökország uniós csatlakozási törekvését és a Nyugathoz fűződő kapcsolatainak megszilárdítását.

Előzőleg egy városházi eseményen, ahol fiatalok kérdéseire válaszolt, Clinton bírálta újságírók letartóztatását. Mint mondta, ezek az őrizetbe vételek megerősítették a sajtószabadság fenyegetettségével kapcsolatos félelmeket az országban. "Nem hiszem, hogy erre szükség lenne, vagy hogy az ország érdekében állna ez a fajta erőpolitizálás. Számomra ez ellentétesnek tűnik a Törökország által minden más területen elért fejlődéssel." A török intézményeknek el kell tudniuk viselni azt a kritikát és vitát, amely egy szabad sajtóval együtt jár – tette hozzá.

Török médiaszervezetek szerint jelenleg több mint 60 újságíró ül börtönben, s többségük ellen gyenge bizonyítékokkal emeltek vádat a hatóságok.

Kormányzati tisztségviselők áprilisban azt közölték, hogy Törökországban 26 újságíró van börtönben, de olyan cselekményért, amelynek nincs köze az újságíráshoz. Az illetékesek egyebek közt arra hivatkoztak, hogy egyes médiumok pozitívan állítják be azokat a korábbi puccsokat, amelyeket a világi állam legfőbb támogatójaként fellépő török hadsereg irányított.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet információi szerint jelenleg 57 újságíró van bebörtönözve Törökországban, többségük terrorizmussal kapcsolatos vádakkal, amibe a kurd lázadókkal és más szélsőségesekkel való állítólagos kapcsolat is beletartozik.