Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Turisták okozhatták az óriás tüzet Bracon

2011.07.16. 13:13 Módosítva: 2011-07-16 13:37:45
Már négyezer hektáros területen pusztít a tűz a horvátországi Brac szigeten, ahol harmadik napja több száz tűzoltó küzd a lángokkal.

Szombatra virradó éjszaka 60 járművel több mint 250 tűzoltó vett részt az oltási és védelmi feladatokban, hozzájuk délelőtt további 50 tűzoltó csatlakozott. Csütörtök óta tíz légi járművel és a tengerről hajóval is küzdenek a lángokkal, de szombaton a kiterjedt füst miatt csak két tűzoltó repülőgép és két helikopter tudott segítséget nyújtani.

A kiterjedt tűzben senki nem sérült meg, és eddig a lakott területeket is sikerült megvédeni a lángoktól. Elővigyázatosságból viszont már péntekre virradó éjjel kitelepítettek 250 embert, nagyobb részt turistákat.

Szlanyinka Anna spliti magyar konzul elmondta: a kint nyaraló magyarok közül továbbra sem jelezte senki, hogy bajban lenne. Hozzátette, hogy a tűz amúgy sem a tengerparti területeket érinti, hanem a sziget hegyes, főként száraz növényzetű belső részeit.

A Vecernji List napilap honlapján arról ír, hogy évtizedek óta ez a legkiterjedtebb tűz a környéken. A szigeten élők szerint a tűz kiindulási helyén húst sütő turisták okozhatták gondatlanságból a katasztrófát.

Nem az üdülőrészek égnek

Az elmúlt napokban többen is hívták a konzult Magyarországról a térségbe készülő turisták, hogy elindulhatnak-e tervezett nyaralásukra. A diplomata ezzel kapcsolatban azt mondta: mindenkinek a saját belátására bízza, hogy utazik-e, de azt érdemes tudni, hogy a legnagyobb dalmát szigetnek turisták által alig látogatott belső részén terjed a tűz.

A katasztrófavédelem szombat délelőtti összesítése szerint már mintegy négyezer hektáron pusztítanak a lángok, fenyves erdő és aljnövényzete, valamint olajfa- és szőlőültetvények váltak a tűz martalékává.