Auguszta
-4 °C
2 °C

Vándormunkások tomboltak napokig Kínában

2011.07.16. 13:20
Börtönbüntetésre ítéltek tizenegy embert Kínában a déli Kuangtung (Guangdong) tartományban a múlt hónapban kitört zavargásokban való részvétel miatt - jelentette szombaton az állami média.

A zavargásokat egy terhes utcai árus - vándormunkás - megbecstelenítése váltotta ki. A feldühödött tömeg három napon át tombolt, kormányzati épületeket tört össze és gyújtott fel, kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, és számos gépkocsit felborított.

Ceng-cseng (Zengchen) város bírósága csütörtökön öt embert másféltől közel hat évig terjedő szabadságvesztéssel sújtott. Hétfőn hat másik személyre már kilenc hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki a zavargásokban való részvétel miatt.

Jóllehet Kínában a közel 150 millió vándormunkás az elmúlt években már magasabb bért kap, és valamivel jobb bánásmódban részesül, még mindig mély szakadék választja el őket a letelepedett városi lakosságtól, ami csak táplálja e hatalmas tömeg dühét.

Dél-Kína más városaiban - köztük Csaocsouban (Chaozhou) - szintén törtek ki zavargások az elmúlt hónapokban.

Kínában az utóbbi években jelentősen megnőtt a munkaügyi viták száma, főleg az olyan vidékeken - köztük Kuangtungban -, ahol sok munkaerőigényes gyár működik. Csang Csi-kiang (Zhang Zhiqiang) ügyvéd - egy vándormunkásoknak jogsegélyt nyújtó civil szervezet alapítója - a Global Times című lapnak nemrégiben elmondta: a világgazdasági válságtól még mindig szenvedő kínai cégek továbbra is a bérek visszatartásával próbálják megoldani pénzügyi gondjaikat.