Valér
4 °C
8 °C

Megfékezték az erdőtüzet Brac szigetén

2011.07.17. 11:53 Módosítva: 2011-07-17 12:01:19
Vasárnapra virradó éjszaka sikerült megfékezni az erdőtüzet a horvátországi Brac-szigeten, ahol mintegy négyezer hektáros területen pusztítottak a lángok, lakott területeket is veszélyeztetve - közölte a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) vasárnap.

Éjszakára már sikerült elfojtani a lángokat és füst sem terjengett, de a sziget nyugati felén továbbra is mintegy 300 tűzoltó dolgozik az utómunkálatokon. Arra is számítanak, hogy délután várhatóan ismét feltámadó erősebb szél újragyújthatja a tüzet a sziget belső, nehezen megközelíthető területein.

Szlanyinka Anna, spliti magyar konzul vasárnap elmondta: a térségben nyaraló magyarok közül nem jelentkezett senki, hogy baj érte volna az erdőtűz kapcsán. Beszélt egy Bracon lévő magyar apartmantulajdonossal, aki arról számolt be, hogy a turistákat nem zavarta a tűz és a vele járó füst, ami amúgy sem a tengerpartot, hanem a sziget belső területeit érintette.

Senki nem sérült meg

Brac nyugati részén, a Blaca-öbölben csütörtökön délután lángolt fel az erdő, s a tűz összesen mintegy négyezer hektáros területet pusztított el. Fenyőerdő, aljnövényzet, valamint olajfa- és szőlőültetvények váltak a lángok martalékává. A lángokkal szembeszálló több száz tűzoltót tíz légi jármű és tűzoltóhajó is segítette.

Több települést is megközelített a tűz, ezért biztonsági okokból már csütörtök éjjel 250 embert - többségében turistákat - kitelepítettek, de végül egyetlen épületben sem esett kár és senki sem sérült meg.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) vasárnapi híradása szerint az évtized legnagyobb erdőtüze tombolt Bracon, ami miatt egy 35 kilovoltos villamos távvezetéket is ki kellett kapcsolni. A szigeten ideiglenesen berendezett védelmi központot és a tűz által érintett településeket vasárnap felkeresi Jadranka Kosor horvát miniszterelnök.