Boszniában nem csillapodik a gyűlölet

2011.07.18. 09:41
Bosznia-Hercegovinában 16 évvel a békekötés után is nagyon feszült a helyzet. A horvát-bosnyák vegyes településeken külön osztályokban tanulnak a gyerekekben. Vitezben még tűzoltóságból is kettő van.

A New York Times hosszabb riportot készített arról, hogy mennyire nehezen megy az együttélés Bosznia-Hercegovinának a Bosnyák-Horvát Föderáció nevű részén. A horvátok és a muzulmánok sok településen egymás mellett élnek, de teljesen külön intézményrendszert használnak.

Vitez
Vitez

A vitezi általános iskolába például 820 horvát és 500 muzulmán gyerek jár, de hiába közös az épület, külön kapun mennek be. Az etnikailag tiszta osztályok között rendszeresek a verekedések. "A tanárok megállíthatják a harcot, de nem állíthatják le a háborút" - nyilatkozott az amerikai tudósítónak az egyik nyocadisok fiú.

Vitezben a horvátok és a bosnyákok kemény háborút vívtak egymással a 90-es évek elején, annak ellenére, hogy a két népcsoport közben közösen harcolt a szerbek ellen is.

A föderációban 34 olyan iskola működik, ahol külön osztályokban tanulnak a horvát és a bosnyák gyerekek. A föderáció lakosságának 5 százaléka szerb, 25 százaléka horvát és 70 százaléka bosnyák.

Vitezben lényegében mindenből kettő van. Tűzoltóságból is külön van horvát és bosnyák. A tűzoltóságnak ugyan csak egy telefonszáma van, ám kapcsoláskor a rendszer figyeli, hogy melyik szolgáltatótól érkezik a segélykérés.

Aki a BH Telecom számáról kér segítséget, azt a muzulmán tűzoltókhoz kapcsolják, aki viszont az Eronet rendszeréről szól hogy ég a ház, azt a horvátokhoz irányítják automatikusan. A mobilszolgáltató kiválasztása is etnikai alapon történik ugyanis.