Mátyás
-6 °C
1 °C

Élőben adta a tévé Ivo Sanader börtönbe vonulását

2011.07.19. 06:53 Módosítva: 2011-07-19 09:05:51

Sanadert szigorú biztonsági kísérettel szállították a salzburgi börtönből a zágrábiba, ahol számos fotóriporter, tudósító és érdeklődő várta. A Nova horvát tévé egyenesben közvetítette a konvoj érkezését, de magát a volt kormányfőt nem lehetett látni az elsötétített üvegű, zárt teherautóban.

Ivo Sanader
Ivo Sanader

Hétfőn este megérkezett a zágrábi Remetinec börtönbe a hazájában korrupcióval vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, akit Ausztria néhány órával korábban adott ki Horvátországnak.

sanader böri K EPA20110719004

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.