Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Független szakértő nem vizsgálhatja a rendőröket leleplező orosz halálát

2011.07.19. 15:37
Szergej Magnyitszkijt vizsgálati fogságba vetették azok a rendőrök, akiket feljelentett. Halálát kínzás okozhatta. A nép vizsgálatot akar, de nem bízik annak eredményében.

A moszkvai bíróság szerint jogszerűen tagadták meg Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital befektetési társaság vizsgálati fogságban elhunyt jogászának szüleitől azoknak az orvosi dokumentumoknak a kiadását, amelyek segítségével független szakértők vizsgálhatnák meg a halál körülményeit. A bíróság szerint az anya az eredeti vizsgálati jelentéseitől is kérhet új vizsgálatot. Az eredeti vizsgálat által megállapított halálokról rég tudni, hogy nem felel meg a valóságnak.

Magnyitszkij feltárta, hogy magas rangú rendőrtisztek a Hermitage Capital társaságtól adócsalás gyanújával lefoglalt iratok segítségével több mint 200 millió dollárnyi adót igényeltek vissza. Feljelentése alapján a megvádolt rendőrtisztek vezették a nyomozást.

Még az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev emberi jogi tanácsadó testületének vizsgálata is azt állapította meg, hogy a jogász halálát kínzások is okozhatták - erre utal legalábbis, hogy több ujja is el volt törve és testét véraláfutások borították.

A testület jelentése alapján bűnvádi eljárást indítottak a börtönorvos és közvetlen felettese, a börtönigazgató helyettese ellen - a rendőrök ellen viszont nem emeltek vádat, pedig az orosz lapkommentárok szerint lehetetlen, hogy az igazi felelősök ne ők lennének.

A Levada Központ felmérése szerint a lakosság 60 százaléka várja a nyilvános vizsgálatot azok ellen a nyomozók ellen, akiket a jogász  meggyanúsított, és akik az ügyét ennek ellenére továbbvihették. A fegyveres testületek tagjainak megbüntetésében azonban csak 36 százalék bízik: 29 százalék szerint semmi bajuk nem lesz, 17 százalék szerint talán elbocsátják őket, és csak 13 százalék véli úgy, hogy büntetőeljárást indítanak ellenük.