Több százezren tüntetnek Szíriában

2011.07.22. 15:25

Péntek van, és ahogy az utóbbi hónapokban megszokhattuk, ez azt jelenti, hogy tüntetnek Szíriában - a mostani azonban az egyik legintenzívebb a lázongások márciusi kezdete óta.

A harmadik legnagyobb szíriai városban, Homszban már éjszaka tizen vesztették életüket, és számos más nagyvárosban is összecsapások kezdődtek, összességében százezrek mentek utcára.

A középpontban most

A tegnapi homszi tüntetés egyik áldozata
A tegnapi homszi tüntetés egyik áldozata

áll, ahol a héten legalább 22 embert öltek meg a hatalomhoz hű erők, és ahol a helyi lakosok beszámolói szerint előfordult válogatás nélkül lőttek az emberekre. Rendkívül intenzívek a tüntetések az iraki határhoz közeli területeken is.

Szíriában március óta tartanak a tüntetések Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen, a halálos áldozatok száma már jóval ezer felett van és van olyan szír város, aminek szinte teljes lakossága elmenekült.

A tüntetések azonban ettől még nem gyengülni látszanak, hanem egyre erőteljesebbek, és az ország egyre nagyobb részére terjednek ki. Augusztus elején pedig kezdődik a ramadán, amikor már nem csak a pénteki imanapokon lehet majd összegyűlni, hanem minden nap, ez pedig tovább erősítheti az ellenállást.