A gazdagok általában infarktust kapnak

2011.07.23. 15:15
Szív-és érrendszeri betegségben halnak meg legtöbben világszerte, de a WHO és a Világbank statisztikái azt mutatják, az alacsony GDP-vel rendelkező országokban a szélütés és egyéb agyi katasztrófák okozzák a legtöbb halált.

Anthony S. Kim és Clairborne Johnston a Circulation orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben a halálozási statisztika élén minden országban a szív-és érbetegségek állnak, meglepő különbségek vannak a halálokok szempontjából. A kutatók szerint a legtöbb amerikaival szívinfarktus végez, a korábban harmadik helyen álló agyi katasztrófák a negyedik helyre csúsztak vissza. Kínában viszont, ahol egyre több a szív-és érbeteg, fordított a jelenség: ott a halálozás élén az agyvérzés, az agyi érszűkület, a szélütés és egyéb agyi katasztrófák állnak.

A WHO adatai szerint a világ államainak 40 százalékában a szélütés okozta halálozás gyakoribb, mint a szívhalál. Az országok harmadában a folyamatos ápolásra szorulók száma, mely legtöbbször ugyancsak agyi katasztrófa következménye, szintén meghaladja a szívbetegek arányát. Ilyen szempontból a Csendes-óceánban lévő sziget, a Kiribati Köztársaság vezet, ahol agyi katasztrófában tizenegyszer annyian vesztik életüket, mint koszorúér-betegség következtében. Azerbajdzsánban viszont az infarktus miatti halálozás háromszorosa, Türkmenisztánban a négyszerese a szélütés okozta haláleseteknek.

Általánosságban a koszorúér-betegség miatt bekövetkező halálesetek száma aránytalanul nagyobb az Egyesült Államokban, Nyugat Európában és Ausztráliában, míg az afrikai és ázsiai országokban fordítva van. A Világbank szerint az agyi katasztrófa következtében meghalt emberek száma ott a legmagasabb, ahol az egy főre jutó GDP a legalacsonyabb.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport