Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Szerbek állták útját a koszovói rendőröknek

2011.07.26. 06:33

A koszovói rendőrség különleges egysége megpróbált elfoglalni két átkelőt kedd hajnalban Koszovó északi részén, a Szerbiával közös határon. Koszovónak erre az északi részére Pristina eddig nem tudta kiterjeszteni befolyását, továbbra is ezer szállal Szerbiához kötődik.

Az egyik átkelőt, Brnjak határállomást a koszovói rendőrök ellenőrzésük alá vonták, de a másikhoz, Jarinje határátkelőhöz nem jutottak el, mert feldühödött helyi szerbek állták útjukat.

Hírek szerint NATO-katonákat vezényeltek a helyszínre, és odautazott a szerb kormány két Koszovó-ügyi illetékese is, Goran Bogdanovic miniszter és Borko Stefanovic, az Európai Unió égisze alatt márciusban megkezdett szerb-koszovói tárgyalásokon résztvevő szerb küldöttség vezetője. Beszámolók szerint a helyzet pattanásig feszült.

A két határállomást 2008-ban Koszovó Szerbiából való kiválása ellen tiltakozó szerbek felgyújtották; azóta lényegében nem volt ellenőrzés ezen a két átkelőn. A koszovói kormány azzal indokolta a rendőröknek a határra vezénylését, hogy érvényt akarnak szerezni annak a hat nappal ezelőtti intézkedésnek, amellyel Pristina megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba.

A különleges rendőri egységek – összesen nagyjából 40 rendőr – kivezénylése előtt alig néhány órával Hashim Thaci koszovói miniszterelnök menesztette a koszovói rendőrség parancsnokát, Reshat Maliqit. A rendőri vezető menesztése után a koszovói közszolgálati tv-ben cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint azért kellett távoznia posztjáról, mert ellenezte a két határátkelő ellenőrzés alá vonását.


Nagyobb térképre váltás

Ez a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére, írta az éjszakai műveletről a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most, három és fél évvel a függetlenség kikiáltása után sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben.

Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla. Szerb sajtóértesülések szerint a koszovói kormány nem egészen egy éve ötmillió eurót különített el "Észak-Koszovó integrálására", vagyis arra, hogy kiterjessze befolyását erre a területre.