Leállították a holttestek keresését Utoyánál

2011.07.28. 17:25

Johan Fredriksen rendőrfőkapitány csütörtök délután bejelentette, hogy befejezték Anders Behring Breivik áldozatainak keresését Utoya szigetén. Ezzel egy időben grúz illetékesek közölték, hogy a sziget közelében megtalálták a grúz diák, Tamta Liparteliani holttestét, ő volt az utolsó, akit a hatóságok még kerestek, írja a Guardian.

Tamta Liparteliani szülei a grúz külügy embereivel nemrég Norvégiába érkeztek, akkor még abban bízva, hogy élve találják meg az eltűnt lányt. Nino Kalandadze külügyminiszter-helyettes azonban közölte, a lány holttestét találták meg a tó fenekén, hátulról találták el az ámokfutó lövedékei.

A norvég hatóságok minden nap este hatkor teszik ki az aznap azonosított áldozatok neveit.

A rendőrség pénteken újra kihallgatja Breiviket, de azt nem közölték, hogy most mit akarnak megtudni. Breivik már beismerte tettét, ugyanakkor nem tartja magát bűnösnek, mert szerinte háború folyik, és ő csak a nyugatot akarja megvédeni. Breiviket a rendőrség egyszer már hét órán keresztül faggatta a vérengzés utáni napon. Breivik azóta magánzárkában van, csak az ügyvédeivel érintkezhet.

A rendőrség szerint az oslói robbantás óta egyébként több bombáról szóló fenyegetést is kaptak, de ezek komolytalanok voltak, ilyenkor normális, hogy néhányan újabb pánikot akarnak kelteni.