Robbanás volt két ukrajnai bányában

2011.07.29. 06:41 Módosítva: 2011.07.29. 21:31

Huszonegy bányász vesztette életét, tizenhat társuk eltűnt pénteken két kelet-ukrajnai bányában történt balesetben. Az első baleset – minden valószínűség szerint metánrobbanás - péntekre virradóra, éjfél után két órával történt Luhanszk megye Szuhogyilszk-Vosztocsna nevű bányájában. Tizenhét bányász meghalt, kilenc pedig eltűnt, tájékoztatott a rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik vezetője. A Szuhogyilszk-Vosztocsna bányában történt robbanás idején 28 bányász tartózkodott a tárnában 915 méter mélyen.

Délelőtt egy másik baleset is történt a szomszédos Donyeck megyében, ahol összedőlt egy emelőtorony: itt négy ember halt meg és heten tűntek el.

A baleset miatt a helyszínre érkezet Jurij Bojko energetikai és szénipari miniszter, és átvette a mentési munkálatok irányítását. Viktor Janukovics elnök félbeszakította krími nyaralását és a bányához utazott. A bánya az elnök választási kampányát finanszírozó Rinat Ahmetov, a leggazdagabb ukrán tulajdonában lévő holdinghoz tartozik.

A Szuhogyilszk-Vosztocsna bánya a donyecki szénmedence egyik legveszélyesebb szénkitermelő tárnája a gyakran előforduló omlások és váratlan gázkitörések miatt. 1992 júniusában hatvanhárom ember vesztette életét, és százan megsérültek ugyanott sújtólégrobbanás következtében. Öt évvel ezelőtt nyolc ember halálát okozta egy baleset a bányában. Egy hónappal ezelőtt tűz ütött ki az egyik vájatában, de akkor senkinek sem esett baja.