A szíriai hadsereg benyomult Hama városába

2011.07.31. 09:43 Módosítva: 2011.07.31. 11:00

A szíriai kormányerők vasárnap hajnalban harckocsikkal behatoltak Hama városába, hogy letörjék a rendszerellenes tiltakozásokat. A támadásban negyvenöten meghaltak és sokan megsérültek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Egy orvos elmondta, hogy a város egyik kórházában ötvenegy sebesültet láttak el. Kevés a vér a beavatkozásokhoz. Egy másik kórházat harckocsik vettek körbe.

A páncélosok a város nyugati, Báb Sabi nevű negyedét lőtték – mondta a hamai orvos. Hozzátette, hogy a harckocsik négy irányból támadnak. Géppuskáikból válogatás nélkül tüzelnek, és áthatolnak a helybeliek által emelt útakadályokon.

Egy szemtanú elmondta, hogy a helyi elektromos művek és a központi börtön tetejéről mesterlövészek lövöldöznek.

Hama a Bassár el-Aszad elnök vezette rendszer elleni felkelés jelképévé vált Szíriában. A hatalom több hete próbálja megrendszabályozni a Damaszkusztól 210 kilométerre északra fekvő települést, ahol nagyon sok tüntetés volt.

A BBC adatai szerint március közepe, a rendszerellenes megmozdulások kezdete óta 1500 civil és 350 katona vesztette életét. Legalább 12 600 embert tartóztattak le, és háromezren eltűntek.