Újra harckocsikkal támadták Hamát

2011.08.01. 17:57
Szíriai harckocsik hétfőn immár második napja lőtték Hama városát, a Hamidíja lakónegyed elleni támadásban legalább négy civilt megöltek – közölték helybeliek.

A hétfői támadás áldozataival a civil halottak száma elérte a nyolcvannégyet a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozás tűzfészkének számító közép-szíriai városban. Más források már vasárnap este kilencvenöt halálos áldozatról számoltak be.

„Senki sem hagyhatja el a várost, mert katonák és a Aszad-párti sabbiba milicisták találomra lövöldöznek gépfegyverrel" – mondta el az egyik helyi lakos.

A legutóbbi erőszakhullám egybeesik a muzulmán böjti hónap, a ramadán kezdetével. A kormányerők vasárnap fokozták a támadásokat az Irakkal szomszédos keleti Deir-az-Zór törzsi tartományban is. Helyi lakosok szerint legalább 29 civil halt meg a tartomány székhelye, Deir-az-Zór elleni támadásban a hétvégén. „Az aknatűz az északi negyedekre összpontosul. A harckocsik előrenyomulnak a városközpont felé” – mondta el egy szemtanú.

A harckocsik hétfőn megostromolták a kelet-szíriai Abu-Kemál várost is – közölték helyi lakosok. Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője elmondta, hogy a biztonsági erők hétfőn behatoltak a közép-szíriai Homsz tartomány Hula városába.

Nehéz ellenőrizni

A szír hatóságok kiutasították a független újságírók többségét az Aszad elleni tiltakozás márciusi kezdete óta, így független forrásból nehéz ellenőrizni az emberjogi aktivisták beszámolói, illetve a hivatalos közlemények hitelességét.

A hatalmon lévő alavita felekezethez tartozó biztonsági erők vasárnap hajnal előtt támadták meg a főként szunniták lakta, 700 ezres lélekszámú Hamát.

„A lakosok eltökéltek az ellenállására” – mondta Omar Hamávi hamai aktivista. "A város utcái tele vannak torlaszokkal és emberek ezreivel, akik készek kövekkel is megvédeni a várost" – tette hozzá. "Az emberek nem adják meg magukat. Nem ismétlődhet meg, ami 1982-ben történt" – mondta.

Hamában 1982-ben a jelenlegi elnök apja, Háfez Asszad akkori államfő vérbe fojtotta a Muzulmán Testvériség lázadását, az erőszaknak akkor 20 ezer halálos áldozata volt. A megtorlás olyan félelmet keltett a szíriaiakban, hogy egészen mostanáig nem mertek szembeszállni a rendszerrel. Ám március közepén a többnyire békés egyiptomi és tunéziai felkelések hatására megkezdődtek a tiltakozó megmozdulások.

Hamávi elmondta: a Hama környéki városokban és falvakban a lakosok eltorlaszolták a városba vezető utakat, hogy megakadályozzák a hadsereg utánpótlását. Több tucatnyi ellenőrző pontot állítottak fel, és eltorlaszolták az Aleppóba vezető autópályát is.

Semmibe veszik a ramadánt

„Szíriában felekezeti tisztogató háború folyik. A rezsim nyíltan semmibe veszi a ramadán kezdetét. Ez a szíriai nép azonosságtudata és hite ellen folytatott háború” – áll a Muzulmán Testvériség által hétfőn kiadott közleményben.

A szíriai vezetés „felfegyverkezett terrorista csoportoknak“ tulajdonítja a felkelés alatt történt gyilkosságokat, hangoztatva, hogy a hadsereg és a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg. A szíriai állami hírügynökség szerint a katonák azért hatoltak be Hamába, hogy megtisztítsák a várost a lakosságot terrorizáló fegyveres csoportoktól, amit egy Damaszkuszba akkreditált amerikai diplomata képtelenségnek nevezett.

Az Aszad-ellenes békés tüntetések kezdete óta több mint 1600 polgári személy halt meg a megtorló intézkedések során emberjogi aktivisták szerint.