Börtön Murdoch habos támadójának

2011.08.02. 18:06
Hatheti börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a fiatalembert, aki borotvahabbal teli műanyag tányérral támadta meg Rupert Murdochot a londoni parlament médiabizottságának meghallgatásán.

Jonathan May-Bowles a múlt héten bűnösnek vallotta magát a 80 éves Rupert Murdoch elleni támadásban. A fiatalember a csaknem háromórás meghallgatás végén rohant oda az idősebbik Murdoch-hoz, és "kapzsi!" felkiáltással hozzá akarta vágni a borotvahabbal teli tányért.

A támadót - akit Rupert Murdoch felesége az incidens utáni pillanatokban felpofozott - azonnal őrizetbe vették és kivezették, a meghallgatást pedig tíz percre felfüggesztették. A habból több jutott a fiatalember arcára és ruházatára, mint Murdochra, bár a sajtómágnás a meghallgatás újrakezdése után zakója nélkül jelent meg ismét a bizottság előtt, amelynek elnöke elnézést kért tőle az incidensért.

A westminsteri kerületi bíróság kedden úgy döntött, hogy tettéért hat hétre börtönbe kell vonulnia a fiatalembernek, s ebből három hetet le is kell töltenie. Emellett 250 font (285 euró) pénzbüntetést kell fizetnie.

"Ön azzal az egy céllal vett részt a (parlamenti) meghallgatáson, hogy megzavarja azt" - mondta Daphne Wickham bírónő, hozzátéve, hogy addig az incidensig a meghallgatás "méltósággal" zajlott. Ugyanakkor a büntetés kiszabásában figyelembe vette a büntetlen előéletét.

A londoni parlament médiabizottsága előtt július 19-én jelent meg Rupert Murdoch, a médiavállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch - a brit lapkiadó érdekeltség, a News International elnöke -, valamint Rebekah Brooks, a News International volt vezérigazgatója, hogy számot adjanak a súlyos sajtó- és politikai botránnyá duzzadó telefonlehallgatási ügyről.  • Hírek
  • Hírek