Edina
-12 °C
-3 °C

A rég halott Mubarak hasonmása volt a ketrecben?

2011.08.04. 19:52
Régóta élő összeesküvés-elméletet vett elő az egyik ügyvéd Hoszni Mubarak perének első napján arról, hogy a volt egyiptomi elnök valójában már 2004-ben meghalt, ezért a tárgyaláson csak egy hasonmás jelenhetett meg. Minden műtétje és februári lemondása után is elterjedt, hogy a 83 éves politikus életét vesztette.

Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök perének első napja időnként cirkuszra emlékeztetett, amikor egymást próbálták meg túlharsogni a tüntetőket képviselő ügyvédek. Egyikük egyenesen azt állította, hogy a terem közepén felállított ketrecben, hordágyon fekvő férfi valójában nem Mubarak, hanem csak a rég halott elnök szerepét eljátszó hasonmása.

000 Nic598913

Több összeesküvés-elmélet is kering arról, hogy Mubarak melyik műtétje vagy lemondása után halt meg, abban azonban kivétel nélkül megegyeznek, hogy a szerdai tárgyaláson megjelenő férfi semmiképpen sem lehetett a volt elnök.

DNS-vizsgálatot követel

"Mubarak 2004-ben meghalt, ez a vádlott itt pedig egy másik ember" – magyarázta a bírónak. "Kérvényezem, hogy hasonlítsák össze DNS-ét Alá és Gamal, Mubarak fiainak DNS-ével, hogy kiderüljön az igazság. Itt egy összesküvés zajlik” – zárta Hamed Szedik ügyvéd megrázónak szánt beszédét.

Az sem zavarta, hogy a tárgyalást vezető bíró már a monológ elején felhívta rá a figyelmét, hogy a feltételezése irreleváns a jelenlegi ügyben, amelyben Mubarakot korrupciós ügyekkel, hatalommal való visszaéléssel, valamint azzal vádolják, hogy engedélyezte éles lőszer bevetését a január végén és február elején ellene tüntetőkkel szemben.

Mubarak 2004-ben
Mubarak 2004-ben

Az egyébként geológusként a Nemzeti Kutató Központban dolgozó Szedik már évek óta próbálja bizonygatni igazát, több mint kétszáz keresetet adott be az ügyben. A tárgyalás előtti napokban a Tahrír teret is megjárta, és előadta nézeteit.

"A katonai tanács, amely február 11-e óta kormányozza az országot, tisztában van vele, hogy a férfi Sarm es-Sejkben nem a valódi Mubarak. Az ügyész is tudja, az összes politikai vezető tudja" - mondta, köztük említve a Muszlim Testvériséget valamint a szalafista sejkeket. "Fedjék fel az igazságot" – követelte, a tüntetők azonban nem voltak vevők az elméletére, ezért nem is tudta befejezni a beszédét.

Titkos műtétet emlegetnek a végzeteként

Többször is megpróbáltak merényletet elkövetni Mubarak ellen az elmúlt harminc évben, 1999-ben pedig könnyebben megsérült, amikor egy férfi megszúrta Port Saidban, hívei azonban 2003-ban aggódtak először igazán egészségi állapota miatt, amikor a parlamenthez intézett beszéd közben elájult. Hivatalosan megfázással és a Ramadán alatti böjttel magyarázták az esetet.

2004-ben porckorongsérvvel műtötték Németországban, mire rögtön elterjedt, hogy meghalt a műtőasztalon. Több arab nyelvű fórumon is arról számoltak be, hogy Mubarakot egy kairói kórházba szállították, de halálát csak akkor erősítik meg, ha már biztosítva látják utódlását. Az állami tévében néhány nappal később megmutatták, ahogy lábadozik, ezzel elejét vették a további spekulációknak.

mubarak04 05

Ennek ellenére több ügyvéd is keresetet nyújtott be az azóta eltelt időszakban, és azzal vádolták az igazságügyi minisztert, hogy félrevezeti az egyiptomi népet az igazság eltitkolásával. Több elmélet is kering a volt egyiptomi elnök 2004-es állítólagos haláláról, egy másik szerint nem a porckorongműtét, hanem egy titokban végrehajtott másik operáció bizonyult végzetesnek, amikor egy daganatot próbáltak eltávolítani Mubarak füléből.

A feltételezés szerint "Mubarak váratlan halála" után felesége, Suzanne Mubarak és két fia, Alá és Gamal beleegyeztek az Egyesült Államok, Izrael és Németország javaslatába, hogy egy hasonmással helyettesítsék az elnököt. A beadvány szerint így ugyanis lényegében fiai irányíthatták az országot a háttérből, miközben az említett hatalmaknak kulcsfontosságú volt a stabil egyiptomi rendszer. Az említett verziók egyben azt is feltételezik, hogy már egy ál-Mubarakot választottak újra 2005-ben.

000 Nic305650

2010 áprilisában epehólyagműtétre utazott ismét Németországba, azonban az összeesküvés-elméletek hívei szerint ez már csak elterelés volt. „Miért nem látogatta meg Angela Merkel kancellár az egyiptomi elnököt, ha nem tudta volna, hogy csak egy hasonmás?” – szól az egyik érvük.

Mások szerint csak fél éve halott

A Szedik által a szerdai tárgyaláson ismertetett elmélet nagyrészével egyáltalán nem, végkövetkeztetésével azonban egyetértenek annak az összeesküvés-elméletnek a hívei, akik szerint Mubarak ugyan valóban meghalt, de egyáltalán nem 2004-ben, hanem február 11-i lemondása után néhány nappal. Szerintük elképzelhetetlen lenne, hogy egy ilyen konspiráció hat éven keresztül titokban maradjon, Mubarak bukása után közvetlenül azonban valóban elterjedt, hogy a volt elnök kómába esett Sarm es-sejkben, és már nem tért magához.

Meggyőződésüket az is táplálja, hogy Mubarak február 11-e óta egészen szerdáig nem mutatkozott nyilvánosan. Fiaival együtt előzetes letartóztatásba helyezték, azonban míg Alát és Gamalt egy kairói börtönben tartják fogva, addig a volt elnök Sarm es-Sejkbe ment, és április 13-a óta egy kórházban őrizték.

A per folytatódik

Hasonmás vagy sem, az biztos, hogy a védelem képviselői láthatóan rengeteg tanú, köztük Huszein Tantavi tábornok, az országot jelenleg vezető katonai tanács fejének bekéretésével próbálnak időt nyerni a hordágyon fekvő, és ártatlanságát hangoztató Mubarak és a többi vádlott számára. A per augusztus 15-én folytatódik.