Auguszta
-3 °C
2 °C

Eltorlaszolták a szerbiai autópályát

2011.08.09. 14:28

Leállt a forgalom az E75-ös autópálya vajdasági szakaszán és a 10-es korridor dél-szerbiai szakaszán, számolt be róla a Kossuth rádió. A csőd szélére jutott tizenhárom szerbiai útépítő és útkarbantartó vállalatot tömörítő NIBENS csoport bérkövetelő dolgozói negyven tehergépjárművel és munkagéppel délelőtt lezárták a Horgos és Belgrád közötti autópálya Verbász és Újvidék közötti szakaszát. Ezt követően zárlat alá vették a 10-es számú közúti folyosót Nis városánál, Bulgária irányába. Bejelentették, hogy a határátkelőhelyeket és a fizetőkapukat is zárlat alá veszik az autópálya egész szerbiai szakaszán.

A tiltakozást ötezer útépítő munkás támogatja. Az ágazati szakszervezet szerint a követeléseik teljesítéséig ki fognak tartani. A megoldást a belgrádi kormánytól várják. A Szerbiába utazóknak azt tanácsolják, indulás előtt tájékozódjanak a helyzetről, válasszanak alternatív útvonalakat.

A NIBENS többségi tulajdonosa és hét vezető beosztású munkatársa 32 millió eurós csalás gyanúja miatt május óta vizsgálati fogságban van. Azóta a NIBENS tartozása a bankok irányába elérte a 130 millió eurót, és legalább ekkora összeggel tartozik a beszállítóknak. Az összadósság meghaladja a csoport vagyonának az értékét.