Közeledik Kadhafi utolsó harca

2011.08.17. 18:51
A lázadók már Tripoli közelében járnak, hamarosan eljöhet a líbiai háború utolsó felvonása. A háború véget érhet brutális utcai harcokkal, Kadhafi kapitulációjával és a fővárosiak felkelésével is, az pedig még bizonytalanabb, mi jöhet ezután.

Kadhafi utolsó vérig - írtuk a líbiai felkelés kezdetekor februárban, amikor még szó sem volt nemzetközivé szélesedő háborúról, sőt, a polgárháború is csak egy volt a lehetséges kimenetelek közül. Azóta eltelt fél év, az a bizonyos utolsó vér pedig mostanra közelebbi lehetőségnek tűnik, mint eddig bármikor.

000 Nic599726

A líbiai ellenállás egyszer már majdnem felmorzsolódott Kadhafi ellencsapásaival szemben. Március végére a kormányerők már Bengázit, a felkelők fő városát támadták, és ha nem érkezik meg a nemzetközi légi támogatás, valószínüleg el is fojtották volna a forradalmat.

Aztán lassan megfordultak a dolgok. A hangsúly a lassún van. Az ellenzéki erők kínkeservesen haladtak apránként előre, elsősorban azért, mert egyáltalán nem hivatásos, szervezett és képzett katonákról van szó. Az egyszerű emberek házilag összeeszkábált eszközökkel, innen-onnan szerzett fegyverekkel és saját maguk közül választott vezetőkkel indultak harcba egy reguláris hadsereg ellen, a NATO légicsapásainak támogatásával.

Az előrenyomulás pedig, még ha lassan is, azért mégiscsak tartott.  Mostanra odáig jutottak, hogy Kadhafi lényegében beszorult a fővárosba, Tripoliba. A legfontosabb várost a környéken, a Földközi-tenger partján fekvő, Tripolitól 50 kilométerre fekvő Zavíját nagyobb részben már a felkelők uralják. Bár a várost még folyamatosan támadják a kadhafisták, utánpótlási vonalnak már nem tudják használni a nyugati oldalon. Délről közben a Tripolitól nagyjából 80 kilométerre lévő Garján város felől közelítenek a lázadók, akik szerint augusztus végére akár már sor kerülhet a végső összecsapásra is.


Nézze a líbiai helyzetet nagyobb térképen

Kadhafi közben egy hétfő hajnalban sugárzott beszédében arra biztatta a líbiai népet, hogy "készüljön föl a harcra, és szabadítsa fel Líbiát a NATO és az árulók uralma alól". A beszédet telefonvonalon keresztül vették fel, és az állami televízió játszotta le. Műszaki minősége gyenge volt, többször érthetetlen.

A vezérhez hű erők elkeseredettségét az is mutatja, hogy ezen a héten a háború során először már Scud-rakétákat is kilőttek a felkelőkre. Az elsősorban terrorbombázásokra, megfélemlítésre használt rakéta ilyen esetekben nem túl hatékony, nem lehet pontosan célozni vele. Most sem sérült meg senki, mert a lövedékek a sivatagban csapódtak be. Mindez mégis jelezheti azt, amitől a lázadók tartanak, vagyis hogy ha Kadhafi el is bukik a végső összecsapásban, senkit sem kímél majd.

000 Par6442682

Egy esetleges utcai harc a fővárosban beláthatatlan következményekkel járhat. Nem tudjuk pontosan, a lakosság mekkora része áll Kadhafi mellett, és mennyien vannak az eddig rejtőzködő tripoli ellenzékiek, de egy ilyen harc sok áldozatot követelne mindkét oldalon, az így kialakuló kölcsönös sérelmek és a bosszúvágy pedig az ország jövőjét is súlyosan veszélyeztethetnék.

A lázadók ezért valószínűleg inkább arra játszanak, hogy az utánpótlási vonalak elvágásával megadásra kényszerítsék Kadhafit. David Hartwell Észak-Afrikával foglalkozó elemző szerint háromféle forgatókönyv képzelhető el ennek folytatásaként. Az egyik, hogy Kadhafi erőinek bizonyos részei, a helyzetet felismerve leteszik a fegyvert, vagy átállnak a lázadókhoz. Ez akár el is döntheti a háborút.

A másik - ami akár az első verzióval együtt is megvalósulhat - hogy Kadhafi gyengülését látva a fővárosi ellenzék is aktivizálja magát, és ott is felkelés indul az ezredes ellen. A Reutersnek nyilatkozó rejtőzködő tripoli ellenzékiek szerint csak az alkalmat várják, és vannak közöttük, akiknek már fegyvereik is vannak.

000 Nic601337

A harmadik lehetőség pedig az, ha maga Kadhafi teszi le a fegyvert. Bár a vezér bizarr előadásairól, őrületbe hajló beszédeiről híres, az őt jól ismerők szerint mindemellett nagyon is józanul gondolja végig a saját érdekeit. Ha úgy alakul, Kadhafi inkább megegyezik majd a lázadókkal, hogy családjával együtt szabadon távozhasson vagy belső száműzetésbe, vagy egy olyan országba, ami nem köteles kiadnia a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

A lázadók alkotmányos nyilatkozatot adtak ki

Az állításuk szerint már "Tripoli kapujában" álló líbiai lázadók szerdán "alkotmányos nyilatkozatot" adtak ki. A dokumentum, amely a lázadók politikai szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) által márciusban kiadott rendezési terv módosított és részletes változata, előirányozza a hatalom visszaadását az egy éven belül megválasztandó nemzetgyűlésnek, valamint új alkotmány elfogadását. (MTI)


Mindezek persze feltételezések, de ha már idáig merészkedtünk, akár arról is lehet találgatni, mi jöhet Kadhafi esetleges bukása után. A lehetőségek skálája itt is széles: az elképzelhető legjobb változat szerint a terror évtizedeit megelégelő líbiaiak közösen képesek lesznek a demokratikus átmenetre, új alkotmányt írnak, választásokat írnak ki, az olajtermelés újra rendben beindul és az ebből származó bevételek (békeidőben Líbia a világ olajtermelésének 2 százalékát adja) segítségével működni tud az új rendszer. Elviekben még a lázadók mellett álló iszlamista csoportok is elkötelezettek a demokratikus intézmények mellett.

Bőven vannak azonban aggasztó jelek. Például ha a Kadhafi-pártiakkal szembeni bosszúállás lesz a meghatározó (melyre az ellenzék egyes részei hajlamosnak mutatkoznak), vagy ha Kadhafi eltűnése után még inkább egymásnak esik a különféle klán-, vallási-, törzsi- és egyéb törésvonal mentén ezerfelé szabdalt líbiai társadalom, már sokkal kevésbé bíztató a kép. Vagy ha harcok indulnak az olajban gazdag területek birtoklásáért. Az olajjal egyébként is merülhetnek fel problémák. Becslések szerint legalább három év kell ahhoz, hogy újra visszaálljon a rendes termelési ütem. Mindezek akár egy újabb Irak képét is előrevetíthetik.

000 Nic599191

Ezek egyelőre csak találgatások, melyek megvalósulásához még sok tényezőnek kell teljesülnie. Az ország irányítása helyett egyelőre még a zavíjai háztetőkön lévő mesterlövészekkel küzdenek a lázadók. Kadhafinak pedig még lehet néhány trükk a zsebében. Az azonban látszik, hogy Líbia sorsa eldőlhet a közeljövőben.