A NATO Tripolit bombázta

2011.08.21. 18:32 Módosítva: 2011.08.21. 19:11
Felkelők beszivárogtak Líbia fővárosába, miközben a NATO repülőgépei Moammer Kadhafi vezetési központját bombázták. Korábbi hírek szerint az ezredes és családja már elmenekült Algéria felé.

A felkelők bengázi szóvivője bejelentette, hogy az embereik hajnalban a tenger felől beszivárogtak a kétmilliós Tripoliba, és felvették a harcot a kormányerőkkel. "A miszrátai lázadók előretolt elemei ma reggel elérték Tripolit a tenger felől... Csatlakoztak a helyi felkelőkhöz, és harcolnak az oldalukon" – mondta a szóvivő, aki szerint körülbelül kétszáz harcosnak sikerült bejutni, de erősítést küldenek nekik.

Vasárnap egy máltai hajó megkísérelt kimenekíteni külföldieket Tripoliból, de a lövöldözés miatt nem tudott bejutni a kikötőbe, és vissza kellett fordulnia. A főváros több kerületéből hallatszik fegyverek dörgése, és a szemtanúk szerint a magas épületek tetején mesterlövészek foglalnak állást a felkelőkre várva. Az utóbbiak "a 27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. Závija, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton.

Kadhafi a végsőkig kitart

Moammer Kadhafi líbiai vezető egy hangüzenetben azt ígérte, hogy "a végsőkig" a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a főváros védelmére. A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, "tart attól, hogy Tripoli égni fog". Azoknak, akik az oldalára állnak, fegyvert ígért.

A vasárnap késő délutáni legújabb jelentés szerint a felkelők nyugat felől már csak 12 kilométerre vannak a fővárostól. Ezt a francia hírügynökség tudósítója jelentette a helyszínről.

A kormány szóvivője szerint ezrével vannak a katonáik, akik meg akarják védeni a fővárost. Musza Ibrahim atrocitásokkal, per nélküli kivégzésekkel vádolta meg a lázadókat, és azt mondta, hogy ha a rendszer összeomlik, katasztrófa következik be.

Felébredt a lakosság

Tripoliban vasárnap négy kerületben is tömeges tüntetés volt a kormány ellen. Az emberek a mecseteknél gyülekeznek, és Allahot hívják segítségül. Legalább egy helyszínen orvlövészek lőttek rájuk, egy ház tetejéről - mondta egy lázadó, aki telefonon beszélni tudott a rokonságával. "A rettegés gátjai leomlottak" - vélekedett egyikük, aki szerint "alvó sejtek" összehangolt fellépése kezdődött meg a fővárosban.

A bengázi Átmeneti Nemzeti Tanács dubaji nagykövete azt kérte a NATO-tól, hogy fokozza légitámadásait, és vessen be harci helikoptereket is a kormányerők ellen. Az észak-atlanti szövetség szóvivője viszont a nehézségekre hivatkozott, amelyeket a városokban dúló harc jelent a légierő számára. Sokkal nehezebb a tevékenység városi környezetben - mondta. A NATO bombázói vasárnap a Kadhafi által használt Báb el-Azízíja épületegyüttest támadták, amelyet az elmúlt hónapok alatt már sokszor célba vették.

Menekül az ezredes

Moammer Kadhafi líbiai vezető elmenekült a harcok sújtotta líbiai fővárosból - jelentette vasárnap "jól értesült tripoli körökre" hivatkozva a dpa német hírügynökség. Az értesülés szerint Kadhafi családjával együtt az algériai határ felé menekült, és jelenleg Líbia egyik Algériával szomszédos régiójában tartózkodik. A kormányellenes lázadók még nem erősítették meg a vezető távozását.