Törökökkel csaptak össze a kurdok az iraki határnál

2011.08.28. 19:43

Több száz kurddal csapott össze vasárnap a török rendőrség az iraki határ közelében, az összeütközésben egy kurd tartományi képviselő is életét vesztette.

A kurdok azért gyűltek össze a határ közelében, hogy Irakba menjenek, és testükkel védjék ottani társaikat a jövőbeni esetleges török légitámadásoktól. A rendőrség könnygázzal igyekezett feloszlatni a csoportot, egy patron pedig eltalálta Jildirim Ajhant, a nyugat-törökországi Van tartomány közgyűlésének tagját, aki a kórházban belehalt sérülésébe.

A török légierő augusztusban hat napon át bombázott iraki kurd területeket, megtorlásul a Kurdisztáni Munkáspárt fegyvereseinek támadásai miatt. A párt által cáfolt ankarai állítás szerint a támadásoknak mintegy 100 halálos áldozata volt.

Ugyancsak vasárnap a török biztonsági erők megöltek két, feltehetően kurd gerillát, akik megpróbáltak robbanószerkezetet elhelyezni egy út mentén és még aznap megöltek három török katonát is egy katonai konvoj elhaladásakor működésbe hozott, távirányítású robbanószerkezettel.