Ki hol van a Kadhafi-családból

2011.08.30. 19:14
Egyelőre inkább gyarapszik, mint fogy a Kadhafi-család. A Guardian szerint egyelőre semmi sem igazolja a fia, Khámisz haláláról szóló, részben egymásnak is ellentmondó hírek hitelességét, ezért nem is tekintik halottnak, Algériába menekült egyetlen vér szerinti lánya, az arab sajtóban valamiért "a térség Claudia Schiffere" eposzi jelzővel jelzett Ajsa pedig egészséges lánygyermeknek adott életet. Mi több, az állítólag 25 éve az amerikai légicsapásban életét vesztett fogadott lánya, Hanna is él. A Guardian összeszedte, ki hol van a családból.

Fatiha al-Nuri

Kadhafi első neje, akitől negyven éve, alig hat hónapnyi házasság után elvált, az elég szorványos híradások szerint iskolai tanárként dolgozott nyugdíjazásáig, holléte ismeretlen.

Mohamed el-Kadhafi

Mohamed el Kadhafi

Fatiha és Moamer egyetlen közös gyermekéről Tripoli eleste után elterjedt, hogy a felkelők fogságába esett, de kiderült, hogy mégsem. Vagy mégis, de akkor meg megszökött. Akárhogy is, az algériai külügyminisztérium hétfő este közleményben jelentette be, hogy reggel belépett az országba és azóta ott is van. Hogy a fogságba esett Mohamed valójában Algériában van, az már a hétvégén is terjedt, de akkor az algériaiak még tagadtak. Mohamedet nem érdekelte a politika, viszont ő lehetett az ország olimpiai bizottságának az elnöke. Az talán nem meglepő, hogy Líbia, bár kilenc nyári olimpián is indult, télin egyen sem. Az talán meglepőbb, hogy mégis pont ugyanannyi érmet szerzett a téli és a nyári játékokon.

Szafia el-Kadhafi

Szafia el Kadhafi

A Farkas néven született, magyar és el-Barajsza törzshöz tartozó felmenőktől származó második nej is Algériában van, és róla még csak nem is terjesztették, hogy meghalt volna. Azt persze igen, hogy Algériába szökött, de ez végül valóban be is következett.

A nővérként dolgozó Szafia és a vakbélműtértre váró Moamer 1971-ben találkoztak, azóta hét közös gyermekük született. Kapcsolatuk mégsem lehet annyira szoros, Kadhafi legalábbis szerette magát fiatal nőkkel körbevenni, és ő keresztelte bunga-bungáa a Berlusconi féle kúrópartikat. Szafia 2009-ig nem is vállalt nyilvánosan szerepet, akkor viszont partit rendezett férje forradalmának 40. évfordulóján, az előző évben pedig elindította magánlégitársaságát, amely, hogy-hogynem, monopóliumot szerzett a mekkai járatokra a Hadzs, a nagy zarándoklat idejére.

Szaif al-Iszlám al-Kadhafi

000 Nic603292

Pillanatnyilag csak az tűnik biztosnak, hogy Szaif al-Iszlám nincs a felkelők fogságában, hiába állították ezt a múlt héten. Nem sokkal az elfogásáról szóló hír után egy fehér limuzinnal megérkezett a külföldi újságírók szállására, ahol azt hazudta, hogy a kadhafista erők "eltörték a felkelők gerincét" és kiverték őket a fővárosból. Ezután nyoma veszett, talán apjával bujkál Bani Validban vagy Szirtben. Szaif hosszú évekig a civilizált utódjelöltnek tűnt, aki kicsit emberségesebb elnyomásra készült, a forradalom kezdetén azonban éles váltással patkányozni kezdte népét.

Szádi al-Kadhafi

Róla is állították már, hogy elfogták, de állítólag Szaiddal együtt, akit viszont nem fogtak el, tehát valószínűleg Szádit sem. Olyan ez, mint a futbalistakarrierje, Szádi azzal a különleges rekorddal büszkélkedhet, hogy négy szezon alatt három olasz elsőosztályú csapatban játszott összesen két bajnoki mérkőzésen. Az egyiken tíz percet. A másik után pedig megbukott a dopingvizsgálaton.

Mutasszim al-Kadhafi

Mutaszim az egyik kevésbé ismert Kadhafi-fiú, pedig nemzetbiztonsági tanácsadóként komoly láncszem volt az elnyomógépezetben. A Guardian írása szerint 2009-ben ő tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. Hogy miről, azt nem tudni, az amerikai külügyminisztérium fényképen rögzítette csak az eseményt. Nem tudni, mi van vele.

Hanibál el-Kadhafi

Hanibal el Kadhafi

A matróz és MBA-végzettségű Hanibál még a Kadhafi családon belül is különösen erőszakosnak számít, pedig konkrét tömeggyilkosokkal kell versenyeznie. Ő az, aki szálodákban szokta megverni a nejét és alkalmazottait, és ellene indítottak bántalmazás miatt eljárást a svájci hatóságok. Kadhafi a családját ért sérelmeket két svájci állampolgár elrablásával és svájci bankszámlái felszámolásával torolta meg, de kezdeményezte Svájc feloszlatását is az ENSZ-ben. Hanibál a hírek szerint Algériában bántalmazhatja tovább alkalmazottait és családtagjait, ahova anyja, húga és féltestvére társaságában menekült hétfőn.

Szaif al-Arab el-Kadhafi

A kisebbik Szaif csak tragikus halálhírének köszönheti ismertségét, állítólag a NATO egyik légicsapásában vesztette életét április 30-án, de ebből még akármi is lehet. Halálhíre apropóján tudhattuk meg, hogy a felkelés kitöréséig Münchenben tanult a műszaki egyetemen, de állítólag elsősorban fegyvercsempészettel foglalkozott, illetve az ő utasítására öntöttek le savval egy kidobóembert, szintén Münchenben.

Khámisz el-Kadhafi

A legkisebb, egyben leghirhedtebb Kadhafi fiú nem közvetlen családtagjaival, hanem alatvalóival kegyetlenkedett. Az orosz katonai akadémiákon végzett tábornok vezette a hadsereg elit, 32. dandárját, amely légvédelmi gépágyúkkal lőtte a tripoli tüntetőket februárban, rakétákkal bombázta Miszráta lakónegyedeit, Tripoli elestekor pedig felgyújtatta az előző hetekben letartóztatott, az utolsó pillanatokban kivégzett foglyok holttestét. A Sky News szerint a NATO légicsapásában vesztette életét ki tudja mikor, a felkelők szerint Tripolitol nyolcvan kilométerre a harcokban szombaton, és vasárnap már el is temették. Valószínű, hogy egyik hír sem igaz.

Ajsa el-Kadhafi

Ajsa el-Kadhafi
Ajsa el-Kadhafi

Kadhafi egyetlen vér szerinti lánya, a friss kismama is Algériában van. A Magreb Claudia Schiffere - a megtisztelő jelzőt csupán azzal érdemelte ki, hogy rendszeresen szőkíti a haját - nemzetközi ügyvéd, Szadám Huszein és a Busht cipővel megdobáló Muntadar al-Zaidi védőjeként vált ismertté, és állítólag még nagy emberbarát is, ami családi hátterét tekintve nehezen képzelhető el. A hírek szerint augusztus 29-én menekült át Algériába, ahol másnap már egy egészséges, egyelőre ismeretlen nemű gyermeknek adott életet. A gyermeket szeptemberre várták, állították a családhoz közeli források a CNN-nek.

A gyermek születése vigasz lehet a drámai napokban, Ajsa a hírek szerint egy hónapja elvesztette férjét, Ahmed el-Kadhafi el-Kasit, aki amúgy az unokatestvére is. Állítólag egy lánya is életét vesztette a NATO bombázásaiban, de ez a Kadhafi családban tényleg nem jelent semmit.

Hana el-Kadhafi

Hana élete kész rejtély. Az állítólag örökbefogadott lány állítólag 1986-ban, Tripoli amerikai bombázásakor vesztette életét. Legalábbis Kadhafi ezt állította, amikor országát áldozatként próbálta bemutatni az amerikai támadás után. Most viszont a Kadhafi-rezidencia megszállásakor a lányt felnőttként ábrázoló képek kerültek elő, meg egy, a nevére kiállított nyelvvizsga-bizonyítvány a British Counciltól. Az állítólag halott lány állítólag valójában orvos.

Persze lehet, hogy az orvos Hana nem azonos a halott Hanával. Az ugyanis egyáltalán nem tisztázott, hogy Hanát - a halottat - Kadhafi valóban örökbe fogadta-e, vagy csak halála után fogadta örökbe, vagy valaki mást fogadott örökbe, akit Hana emlékére Hanának neveztek el, de akkor ki volt az eredeti Hana, és még sorolhatnánk a kérdéseket, például hogy hol van?

Milad el-Kadhafi

Miladról még annyit se tudunk, mint Hanáról. Kadhafi azután fogadta örökbe unokaöccsét, hogy az állítólag kimentette őt villája romjai közül az 1986-os bombázás után, amiben Hana vagy meghalt, vagy nem. Azóta semmi olyat nem tett, ami az állam szerint a nyilvánosságra tartozott volna, holléte ismeretlen, létezése kérdéses.