Növekvő hordaként írtak a Magyar Gárdáról

2011.08.30. 12:25

A Wikileaks által előző pénteken nyilvánosságra hozott több százezer amerikai nagykövetségi távirat között a budapesti képviseletről származó iratok is szerepelnek, ezek többsége azonban nem bizalmas, vagy titkos, hanem "unclassified" minősítésű.

Egy 2008. áprilisi táviratban "Növekvő magyar horda a jobboldalon" tárggyal számoltak be arról, hogy a Magyar Gárda hatszáz új tagját avatták fel a Hősök terén. A "Koktélok romáknak - Molotov-stílusban" tárgyú táviratban pedig arról írnak, hogy a Magyar Gárda is megjelent Pátkán, ahol korábban Molotov-koktélokat dobtak romák által lakott házakra.

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló elsőfokú bírósági döntés után 2008 végén azt írta a nagykövetség, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke jól kiszámított és okos döntést hozott még korábban a Magyar Gárda Mozgalom létrehozásáról, mivel a mozgalomnak már 1500-nál is több tagja van. (Fél évvel később, a másodfokú ítéletben már a mozgalom feloszlatásáról is döntött a bíróság.)

Egy 2009. október eleji távirat szerint Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek szeptember 30-án találkozott a nagykövetség ügyvivőjével. A beszélgetésen kritizálta az akkori kormányt, egyben úgy vélte, hogy a politikusok eszközként használják a rasszizmust, hogy eltereljék a nyilvánosság figyelmét a fontosabb ügyekről.

A Magyar Gárda betiltását és a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását bíztató lépéseknek nevezte a szélsőségesek elleni küzdelemben. Úgy vélte, hogy javulni fog a helyzet Magyarországon a 2010. áprilisi választások és a Fidesz várható győzelme után, azonban figyelmeztetett, "nem leszünk a Mennyországban".

Az egyik, 2007 eleji táviratban a magyarországi befolyásos nők listájában Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége és Dávid Ibolya, az MDF elnöke mellett Krizsó Szilviát is kiemelik, mint az Este műsorvezetőjét az MTV-n, amelyet ötszázezer-egymillió ember néz hétfőtől péntekig.

Egy 2008 október végi távirat szerint Simor András jegybankelnök arról beszélt, hogy nem látható, hogy a devizahiteleseket meg kellene menteni, mivel "meg kell tanulnunk végre, hogy nincs ingyenebéd". Simor magánbeszélgetésen elismerte April Foley amerikai nagykövetnek, hogy nincs igazán hatékony eszköz a devizahitelezések visszafogására, és arra jutott, hogy a magyaroknak "meg kell tanulniuk helyesen cselekedni, egész egyszerűen azért, mert az a helyes".

Simor 2008. október 20-án arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a devizahitelesek döntésükkor tudatában voltak annak, hogy árfolyamkockázatot vállalnak, és nem történik más, mint hogy a kockázatból valóság lett.

Magabiztos és nyugodt, így jellemezték Orbán Viktort a 120 ember részvételével megtartott Budapesti Atlanti Fórumról beszámoló 2009. júniusi táviratban. Mint írták, az Egyesült Államokkal és az EU egyes vezetőivel szemben kritikus Orbán olyan vezető benyomását keltette, akinek elég politikai és társadalmi támogatása van ahhoz, hogy ne aggódjon a finom részletek miatt a nemzetközi közösség felé.