Veséikért ölte a szerbeket a koszovói kormányfő?

2011.08.31. 00:46
Koszovó miniszterelnöke több vizsgálat szerint is felelős lehet azért, hogy szerb civileket öltek meg veséikért. A rémtettek 1999-ben történtek, amikor Hashim Thaci mostani kormányfő még a Koszovói Felszabadítási Szervezet vezetője volt. A szervkereskedelem ügyében most új nyomozás indult, aminek élére azt a John Clint Williamsont nevezték ki, aki néhány éve még a Szlobodan Milosevics elleni vádiraton dolgozott.
Hashim Thaci
Hashim Thaci

Több mint tíz évvel a feltételezett rémtettek elkövetése után egy amerikai ügyész vezetésével nyomozás indult Hashim Thaci, Koszovó miniszterelnöke ellen.

A gyanú rettenetes: az 1998-99-es koszovói háborúban szerb polgárokat öltek meg, hogy veséiket eladhassák. Thaci határozottan tagadja a vádat.

Eddig közvetlen bizonyíték ugyan nem került elő ellene, de már több vizsgálat is megerősítette, hogy a háborúban koszovói albán felkelők raboltak el embereket a veséjükért. Mivel Thaci a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt, az üggyel érdemben foglalkozó kutatók szerint ki van zárva, hogy legalább ne tudott volna a bűncselekményekről.

A nyugatiaknak is kínos

A mostani nyomozás nagyon kínos Thacinak, de szintén kellemetlen több nyugati kormánynak is: bebizonyosodhat, hogy a nyugatiak politikai okokból tussolták el évekig az ügyet.

Márpedig a hágai bíróság egykori főügyésze, Carla del Ponte szerint pontosan ez történt: Koszovó függetlenségének kikiáltása előtt nem lehetett előjönni a vádakkal.

Ponte könyve nyomán

Carla del Ponte indította el azt a folyamatot, ami ahhoz vezetett, hogy 2011 őszére eljárás induljon az ügyben Thaci ellen. 2008-ban megjelent önéletrajzi könyvében ugyanis leírta, hogy 2003-ban elkezdett nyomozni a veséjük miatt megölt szerb civilek ügyében, és elég sok bizonyítékot is talált, de aztán a nyomozás nem jutott el a vádemelésig.

000 Par2225731

Ponte egy olasz lapnak adott interjújában akkoriban azt mondta, hogy politikai okokból nem lehetett nekimenni a koszovói albán vezérkarnak: Koszovó függetlenségének elismerését ugyanis nagyon megnehezítette volna egy ilyen botrány. (Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét.)

Egy másik svájci kutat tovább

A Ponte könyvében szereplő állítások azonban elég konkrétak voltak ahhoz, hogy az egykori főügyésznő honfitársa, a szintén svájci Dick Marty az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként újabb nyomozást indítson.

A korábban államügyészként dolgozó Marty közel két évig kutatott az 1998-99-es háborúban eltűnt szerb foglyok, és a szerveik eladása ügyében. 2010 decemberre lett készen jelentésével, amely szerint bőven  van bizonyíték arra, hogy a rémtettek megtörténtek.

Thaci személyes felelősségére nincs a jelentésben bizonyíték, de Martynak meggyőződésévé vált kutatásai alapján, hogy az UCK korabeli politikai vezetője is sáros. A Koszovót függetlensége óta miniszterelnökként irányító Thaci úgy reagált, hogy Dick Marty a koszovói függetlenség ellensége, és a szerbek embere.

Az Eulex is kezdi elhinni, hogy van mit kutatni

Az Európa Tanácsban leadott jelentésnek azonban mégiscsak lett mostanra foganatja. A koszovói rendet ellenőrző, az EU felügyelte Eulex januárban úgy döntött, hogy nyomozást indítanak az ügyben. És most eljutottak odáig, hogy kineveztek egy ügyészt a nyomozás irányítására.

Az Eulex aktivizálódása fontos fordulat, hiszen a B92 szerb rádió szerint amikor Marty korábban hozzájuk is fordult, akkor azt mondták neki, hogy csak „mese” a szervkereskedelemről szóló történet.

A legegészségesebbeket ölték meg

Carla del Ponte és Dick Marty nyomozásainak eredményei azért aggasztóak különösen, mert két különböző szálat találtak. Carla del Ponte egy Tiranától északra lévő faluban lévő magánházra bukkant, ahol a foglyok veséjét kioperálták. Dick Martyt viszont egy másik település egykori pszichiátriai kórházához vezették a nyomok. Ezek alapján több helyen is megtörténtek a titkos operációk.

Dick Marty
Dick Marty

Az eljárás azonban mindkét vizsgálat szerint ugyanaz volt. A koszovói háború idején szerb civileket ejtettek foglyul, akik közül sokat Albánia területén lévő táborokba deportáltak. Közülük a legegészségesebbeket választották ki donornak. Egyes vallomások szerint előfordult, hogy a még élő áldozatokból operálták ki a veséket, más elmondások szerint előbb fejbe lőtték őket. A szerveket Tiranán keresztül Törökországba és Szaúd-Arábiába csempészték.

Thaci heroinban is utazhatott

Azt már a brit és a német titkosszolgálatok is kiszivárogtatták évekkel ezelőtt, hogy az UCK nem csupán nyugaton élő albánok adományaiból fegyverkezett, mint ahogy magukról állították. Elég sok bizonyíték van arra, hogy a térség szervezett bűnözését is kézben tartották, többek között a Balkánon átmenő heroincsempészetet. Az UCK szervezését a 90-es évek közepén Svájcból irányító Hashim Thaci legalább annyira volt maffiavezér mint politikus – állítja például a német titkosszolgálat.

Milosevics, Arkan, Thaci

A nyomozás élére most kinevezett John Clint Williamson már bőven foglalkozott a volt Jugoszláviában elkövetett rémtettekkel. Amikor a hágai nemzetközi bíróságon volt ügyész, akkor többek között Szlobodan Milosevics és Arkan kapitány elleni vádiratokon is dolgozott. 2001-2002-ben pedig az igazságügyminiszternek megfelelő posztot töltötte be Koszovóban, amikor a területet még az ENSZ kormányozta.