Angolul vagy kínaiul érdemes üzletelni

2011.09.03. 17:40

A világ leggyakrabban használt üzleti nyelve az angol, a második helyen pedig a mandarint találjuk, jelentette a Bloomberg.com. A mandarint Kína, Tajvan, Malajzia és Szingapúr hivatalos nyelve, világszerte 845 milliónyian beszélik. A Bloomberg ranglistáját a következő szempontok szerint állították fel: a nyelvet beszélők száma, az országok széma, ahol az hivatalos, valamint az országok lakosságát, gazdasági erejét és az írástudók számát is figyelembe vették.

A francia, amit 68 millió ember beszél és 27 ország hivatalos nyelve, végzett a harmadik, az arab (221 millió, 23 ország) a negyedik helyen. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) üzleti tanszékének egyik professzora szerint az angol még jó ideig dominálni fogja az üzleti világot, hiszen anyanyelvként 380-400 millió ember használja, de 500 milliótól 1,8 milliárdra teszik azok számát, akik bizonyos szinten beszélik.

"Ahogy az amerikai dollár az üzleti világ közkedvelt valutája, az angol pedig a nyelve" - nyilatkozta Leigh Hafrey. "A mandarint beszélők természetesen előnyt élveznek Kínában, de ez így van a többi nyelvvel is, ha egy bizonyos nyelvterüeten akarunk üzleti kapcsolatokat létesíteni."

A 20 országban hivatalos nyelvnek számító spanyolt 329 milliónyia beszélik, ez az üzleti világ ötödik számú nyelve. 2009-es felmérések szerint az USA-ban a spanyol volt az egyetemeken és főiskolákon legtöbbet oktatott idegen nyelv, a kínai pedig csak hetedik volt ezen a listán. A hallgatók a spanyolon kívül franciául és németül szerettek tanulni, de a kínait az amerikai jelnyelv is megelőzte.