Ausztráliát is fenyegették repülőgépes merényletek

2011.09.06. 11:43

Négy repülőgépes merényletet hiúsított meg Ausztrália a 2001. szeptember 11-i támadások óta, mondta Robert McClelland igazságügy-miniszter.

Emellett több tucatnyi – nagyrészt ausztrál állampolgárságú – embert őrizetbe vettek. Bár Ausztráliában az utóbbi tíz évben nem történt merénylet, a radikális iszlamista szervezetek fenyegetései elérték a kontinenst.

"Az ausztráliaiak többsége azt hiszi, hogy ha támadás éri őket, azt valószínűleg külföldi fogja elkövetni" – írta McClelland. "Ugyanakkor az utóbbi években négy merényletet hiúsítottak meg. A támadásokkal kapcsolatban harmincnyolc ember ellen indult eljárás, akik közül harminchét ausztrál állampolgár, huszonegyen pedig Ausztráliában is születtek."

Az Egyesült Államok közeli szövetségeseként Ausztrália 1500 katonával vesz részt az afganisztáni műveletekben.

Az utóbbi években több ausztráliai merénylet terve került napvilágra. Egy pakisztáni származású ausztrál építész Sydney elektromos hálózatát akarta a levegőbe röpíteni, míg egy algériai származású, szintén ausztrál molla futballpályák és pályaudvarok elleni támadásokra bujtogatott.

McClelland szerint mintegy száz ausztrál állampolgár vesztette életét külföldi merényletekben 2001. szeptember 11. óta, közülük nyolcvannyolcan abban a 2002-es támadásban haltak meg, amelyet egy éjszakai mulató és egy étterem ellen intéztek az indonéziai Bali szigetén található Kutában.