Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megválik tisztétől a svájci elnök

2011.09.07. 13:41
Micheline Calmy-Rey nem jelölteti magát újra a szövetség tanácsba mandátumának decemberi lejárta után.

Megválik tisztétől Micheline Calmy-Rey svájci elnök, pontosabban nem jelölteti magát újra a szövetség tanács (kormány) tagjainak a sorába mandátumának decemberi lejárta után - jelentette szerdán az ATS svájci hírügynökség.

Calmy-Rey egyben a külügyminiszteri posztot is betölti. A 66 éves szocialista politikus asszony kilenc év után távozik a szövetségi tanácsból.

A politikus asszonyt tavaly decemberben választotta meg a parlament két házát egyesítő szövetségi gyűlés a Svájci Államszövetség elnökévé, 1920 óta a legkisebb különbséggel. Évente a szövetségi tanács választ elnököt a hét miniszter közül. A genfi Calmy-Rey kormánytagságának kilenc éve alatt az alpesi ország diplomáciáját irányította.

A svájci média találgatása szerint Calmy-Rey távozása mögött a szocialista párt stratégiaváltása áll az október 23-án esedékes parlamenti választás és a kormány azt követő megújítása előtt. Az előrejelzések a Közép Demokratikus Uniója (UDC) nevű jobboldali populista párt megerősödését vetítik előre. A szövetségi tanácsot négy évente választják újra a parlamenti választások kimenetelének függvényében.

A Tribune de Geneve című lap online kiadásában megjegyezte, hogy hónapok óta szóbeszéd tárgya Calmy-Rey távozása, és ezek a hangok az elmúlt napokban felerősödtek. Lényegében nem mondott le tisztéről, mert hivatali ideje még nem járt le - írja a genfi újság, amely kitért arra is, hogy a svájci belpolitika jelentős alakja jó hírnévnek örvend hazájában.