Obama újabb terrortámadásokra számít

2011.09.10. 13:55 Módosítva: 2011.09.10. 14:03

Az Egyesült Államok tíz évvel a szeptember 11-ei tragédia után erősebb, s az amerikaiakat nem rettentik meg a biztonságukat érő ismételt fenyegetések - jelentette ki a rádióban elhangzó és interneten is közzétett szokásos heti üzenetében szombaton Barack Obama amerikai elnök. "Hála katonáink és hírszerzőink, jogalkalmazóink és belföldi biztonsági szakembereink erőfeszítéseinek, kétségtelen, hogy Amerika ma erősebb, és az al-Kaida úton van a megsemmisülés felé" - fogalmazott az elnök.

Obama szólt arról, hogy terrorcsoportok ezután is célba fogják venni az Egyesült Államokat. "Elszánt ellenséggel állunk szemben, és senki se higgye, hogy nem akar majd újból lecsapni ránk. De mi éberek maradunk. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk azért, hogy megvédjük népünket, és bármi próbáljon is utunkba állni, lendülettel teli nemzetként tovább haladunk utunkon" - mondta az amerikai államfő.

Blair a kulisszákról beszélt

A világ jelenleg biztonságosabb, mint tíz évvel ezelőtt, mivel "nyerésre állunk az ideák küzdelmében", és van remény arra, hogy a nyitott gondolkodásmód győzedelmeskedik a "zárt elmék" felett - mondta szombaton Tony Blair, aki szerint a szélsőség elleni harc hasonlatos a "forradalmi kommunizmussal" szemben tanúsított ellenálláshoz.

A volt brit miniszterelnök, aki a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat idején a Munkáspárt vezette akkori brit kormány élén állt, a BBC-nek adott interjút a tizedik évforduló alkalmából. Blair felfedte: az amerikai terrormerényletek után egy ízben nagyon közel járt ahhoz, hogy kiadja a parancsot egy utasszállító repülőgép lelövésére a brit légtérben, miután a géppel megszakadt minden kapcsolat.

A pápa szerint nem voltunk elég szolidárisak

XVI. Benedek pápa elutasította az Isten nevében elkövetett erőszakot abban az üzenetben, amelyet a 2001. szeptember 11-ei Amerika-ellenes terrortámadások tizedik évfordulóján küldött Timothy Dolan New York-i érseknek, az amerikai püspöki konferencia vezetőjének.

A pápa azt írta, hogy imádkozik a brutális támadás sok ezer ártatlan áldozatáért, és reményét fejezte ki, hogy családjaik megnyugvást találnak. XVI. Benedek szerint "újból, egyértelműen le kell szögezni, hogy soha semmilyen körülmény sem igazolhat terrorista cselekményeket".

A katolikus egyházfő az igazság iránti nagyobb elkötelezettségre, s "a szolidaritás globális kultúrájának" ápolására szólított fel annak érdekében, hogy a világ megszabadulhasson azoktól a bajoktól, amelyek a tíz évvel ezelőttihez hasonló erőszakos cselekedeteket idéznek elő.



  • Tippek
  • Árfolyam