Netezőkre vadászik a mexikói drogmaffia

2011.09.15. 20:37

A mexikói Nuevo Laredo városában durva figyelmeztetést kaptak a drogmaffia erőszakos cselekményeiről tudósító netezők: két holttestet találtak egy hídon lógva, mellettük felirat hirdette: "Így jár mindenki, aki vicces dolgokat posztol a neten. Jobb, ha vigyáztok, elkaplak titeket."

A két húsz év körüli áldozat teste súlyosan roncsolódott, a női áldozatot kibelezték, a férfi sebei helyenként olyan mélyek, hogy a csontja is kilátszik. Az áldozatokat még nem azonosították, és 36 óra alatt senki nem jelentkezett, hogy tudná, kik lehetnek.

Ricardo Mancillas Castillo nyomozó elmondta, mióta a városban van, még nem találkozott olyan esettel, ahol netezőket fenyegettek volna. A drogkartellek ugyanakkor így szoktak áldozataikkal végezni, rendszeresen találnak megcsonkított, nyilvános helyre kifüggesztett holttesteket. Azt természetesen nem tudni, az áldozatok valóban posztoltak-e bármit a neten.

Mexikóban több online fórum is van, ahol a felhasználók tudósítanak a bűncselekményekről - különösen olyan környékekről, ahol a megfélemlített hagyományos média már hallgat. A holttestek melletti feliratok két oldalt említenek név szerint, az Al Rojo Vivót és a Blog del Narcót. A szájtokon a felhasználók már reagáltak, egymást bátorítják, hogy ne hagyják abba, a kartellek úgyse tudnak az anomim felhasználók nyomára bukkanni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport