Heves harcok dúlnak Líbiában

2011.09.16. 17:40 Módosítva: 2011.09.16. 19:50

Heves harcok dúltak pénteken Líbiában a fővárostól délkeletre, Bani-Valíd településen, Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egyik utolsó fellegvárában - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről.

A felkelők több tucatnyi, géppuskával felszerelt platós terepjáróval észak felől betörtek a sivatagi városba, s a központ felé nyomultak előre. Robbanások döreje és lövések hallatszottak, fekete füstoszlop emelkedett a levegőbe. A felkelők egyik fegyverese azt mondta, heves ellenállásba ütköztek.

Mahmúd Sammam, a Kadhafi-rendszert megdöntő népfelkelés vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a szóvivője azt mondta, reményeik szerint "estére rendeződik a helyzet" Bani-Valídban.

Az oázisban délután is heves harcok dúltak. Az ÁNT egyik katonája szerint a Kadhafihoz hű fegyvereseket, akik aknavetőből és rakétákkal is lőtték a támadókat, beszorították a város egyik negyedébe. Ezt követően azonban a heves ellenállás miatt a felkelők visszavonultak, s a város szélén próbálják rendezni soraikat.

Hírek szerint heves harcok dúlnak a Kadhafihoz hű erők egy másik fellegvárában, az ezredes szülőhelyén, a tengerparti Szirtben is. A felkelők elfoglalták a várostól délre eső repülőteret, s azt állították, elérték a központot, és ellenőrzésük alatt tartják a város bejáratait.

Az ÁNT egyik fegyverese azt mondta, már elfoglalták a város egyik felét, és "ha Allah is úgy akarja", még pénteken elfoglalják a másik felét is. Az ÁNT-nek eddig 11 fegyverese halt meg Szirtben, további 34 megsebesült.

Kadhafi szóvivője, Músza Ibrahím azt bizonygatta ismeretlen helyről, hogy a bukott líbiai vezetőhöz hű erők jól szervezettek, eltökéltek, és a három ellenálló városra, Szirtre, Bani-Valídra és a délnyugat-líbiai Szabhára mért NATO-csapások ellenére kitartanak, és vissza fogják verni a támadást.

A Kadhafi ellen harcoló felkelők bő három hete vonultak be a líbiai fővárosba, Tripoliba. Kadhafi menekülni kényszerült, a hozzá hű fegyveresek azóta a szóvivő által említett három városba vonultak vissza.