Az oroszok nyertek Lettországban

2011.09.18. 08:51
A lettországi oroszokat tömörítő Harmónia Központ a 100 fős parlamentben 32 mandátumot szerzett, valószínűleg mégis kimarad a kormánykoalícióból.

A lettországi oroszok pártja, a Harmónia Központ végzett az élen a balti köztársaságban szombaton tartott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges többséget - derült ki a vasárnap reggel közzétett, nem végleges eredményekből.

Az 1027 szavazókör közül 909-ből beérkezett adatok alapján a baloldali Harmónia Központ a szavazatok 29,5 százalékát kapta meg. Az LNT kereskedelmi tévécsatorna számítása szerint ez 32 mandátumot jelent a 100 fős rigai parlamentben.

A második helyen a Valdis Zatlers volt államfő vezette jobbközép Reformpárt végzett a voksok 20,4 százalékával (ami 22 mandátumot jelent), a harmadik helyen pedig Valdis Dombrovskis kormányfő - szintén jobbközép irányultságú - Egység blokkja a szavazatok 18 százalékával (19 mandátum).

Lettország 1991-es függetlenné válása óta először fordult elő, hogy az orosz kisebbség pártja nyerte meg a parlamenti választásokat. Ilyen párt az elmúlt húsz évben soha nem volt tagja a rigai kormánynak. A Harmónia Központ reméli, ezúttal nem hagyhatják ki a kabinetből. A párt a választási kampányban az egyetlen balközép alternatívaként tüntette fel magát, s a gazdasági válság nyomán a lett nemzetiségű választópolgárok egy részét is maga mellé állította.

Az új kabinet magvát azonban valószínűleg a Reformpárt és az Egység blokk alkotja majd - kettejüknek összesen 41 képviselője lesz a parlamentben -, s elemzők szerint valamelyik kisebb nacionalista párt bevonásával biztosítják majd a kormányzáshoz szükséges többséget.