Nem jutnak tovább Afrikánál az afrikaiak

2011.09.18. 15:47
A szub-szaharai afrikai bevándorlók legnagyobb számban nem a fejlett világban, hanem Afrikában élnek. Az Afrikán belüli migráció a munkanélküliség csökkentését is elősegíti, hiszen az a bevándorló, aki külföldön keresethez jut, fogyasztásával a befogadó ország gazdaságát pörgeti, hazautalásával pedig az anyaországot támogatja. A bevándorlás ugyanakkor feszültségeket is okoz, Elefántcsontparton polgárháborúvá fajult a helyzet.

Szomorú és régi igazság, hogy a Kanári-szigetekre, Máltára vagy Lampedusára érkező fekete-afrikai menekültekkel nagyszerűen lehet riogatni Európában. Ha hinni lehet a dugig tömött lélekvesztőket mutató sajtóképeknek (és némely bevándorlóellenes politikusnak), kontinensünket rövidesen lerohanják az afrikai migránsok. Az igazság ennél már nem is állhatna távolabb.

Az EU külső határán
Az EU külső határán

Afrikán belül vándorolnak a legtöbben

Valójában az Európában élő bevándorlók mindössze 8-15 százaléka, körülbelül 2,5-4 millió ember érkezett a „fekete” vagy „szub-szaharai Afrikából” (az afrikai kontinens mínusz Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia és Egyiptom). Ehhez képest a bevándorlókkal foglalkozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2010-es jelentése szerint mintegy 17 millió fekete-afrikai bevándorló él szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy a hazájukat a jobb megélhetés reményében elhagyó afrikaiak legfeljebb negyede jutott el Európáig.

Hogy hol vannak a többiek? Természetesen Amerikába is sokan érkeznek, a közel-keleti építkezéseken is vannak afrikai munkások, sőt, újabban mintegy százezren telepedtek le Kantonban (Guangzhou), Kína egyik dinamikusan fejlődő keleti parti városában.

Az igazi válasz a kérdésre azonban az, hogy afrikai bevándorlók legnagyobb számban nem a fejlett világban, hanem Afrikában vannak. A már említett 17 millió fekete-afrikai migráns közül 12 millió egy másik afrikai országban keresi a boldogulást (és a pénzt). A folyamat nyilván mindenhol hasonló: a bevándorlók a szegényebb országokból törekednek a gazdagabb államokba.

Tartózkodási engedélyek a piacon
Tartózkodási engedélyek a piacon
Fotó: Kambou Sia

A kakaóültetvények vonzásában

Afrikán belül a legnagyobb számban Elefántcsontparton élnek bevándorlók, 2,4 millióan, ami azt jelenti, hogy kétszer annyi él ebben az országban, mint az Egyesült Királyságban. Elefántcsonpartra elsősorban a szomszédos országokból, Maliból és Burkina Fasó-bólérkeztek bevándorlók, hogy az itteni kakaó-, kávé- és banánültetvényeken dolgozzanak. Az ország lakosságának 11 százaléka bevándorló, az arány magasabb, mint az afrikai bevándorlók aránya Franciaországban.

A második legnépszerűbb célország a kontinens gazdasági motorjának tekinthető Dél-Afrika, ahol 1,8 millió bevándorló él, akik eredetileg főleg Lesothóból, Szváziföldről, Mozambikból és Zimbabwéből érkeztek. Szintén 1,8 millió bevándorló él Ghánában, ám a szomszédos Elefántcsontparttal ellentétben ők elsősorban az iparban és a szolgáltatói szektorban találnak munkát.

Zimbabwei munkás dél-afrikai földeken
Zimbabwei munkás dél-afrikai földeken
Fotó: Gianluigi Guercia

Nigéria is népszerű célország: itt 1,1 millió bevándorló él, főleg a szomszédos, szegény Togóból, Beninből és Nigerből.Ők itt is elsősorban a szolgáltatói szektorban dolgoznak. A fejlett kereskedelmi és bankszektorral rendelkező, 150 milliós Nigéria sajátossága, hogy a mérnöki és menedzseri posztokon dolgozó bevándorlók mintegy fele Európából származik, megfordítva a migráció hagyományos útvonalát. Hasonló folyamat zajlik az egykori portugál gyarmat Angolában, ahová az otthoni válság miatt egyre több portugál bevándorló érkezik: számuk 2009-ben meghaladta a 90 ezret, ami a duplája az egy évvel korábbi adatnak.

Szintén sok, mintegy egymillió bevándorló él Burkina Fasóban, amely így egyszerre népszerű kibocsátó és célország. Kelet-Afrikában a vállakozó kedvűek a régió gazdasági központjában, Kenyában próbálnak szerencsét: itt mintegy 800 ezer bevándorló él, akik elsősorban a szomszédos Ugandából és Tanzániából érkeztek. A migrációt ebben a térségben megkönnyíti, hogy majdnem mindenki beszéli a kelet-afrikai közvetítő nyelvet, a szuahélit. De nemcsak az afrikai mércével jómódúnak számító országokba tartanak az emberek: az idén függetlenné vált, nagyon szegény Dél-Szudánt például az utóbbi években megszállták az ugandai kereskedők és a kenyai taxisofőrök.

Youssou N'Dour énekes, UNICEF nagykövetként a kenyai Dadaab menekülttáborban
Youssou N'Dour énekes, UNICEF nagykövetként a kenyai Dadaab menekülttáborban
Fotó: Dai Kurokawa

Polgárháborúvá fajult a konfliktus

Akárcsak Európában, a bevándorlás Afrikában is olykor komoly feszültségeket okoz. Ennek legszomorúbb példája Elefántcsontpart, ahol évtizedek óta komoly problémát jelent a bevándorlók ellen gerjesztett hangulat. Az őshonosok és a bevándorlók a 90-es évekig nagyjából békésen megfértek egymással, sok volt a vegyes házasság is, ám a politika közbeszólt. Egy választás előtt az egyik elnökjelölt egy törvénymódosítással elérte, hogy csak az indulhasson a választásokon, akinek mindkét szülője elefántcsontparti állampolgár, ellehetetlenítve így legnagyobb ellenfelét, akinek egyik felmenője Burkina Fasó-i volt.

Halottak Elefántcsontparton a kétezres évek elején
Halottak Elefántcsontparton a kétezres évek elején
Fotó: Issouf Sanogo

A későbbi győztes elnökjelölt, Henri Konan Bédié ezzel megteremtette az „ivoirité” ideológiáját, amelynek a lényege, hogy kizárta az állampolgárságból és a politikából a bevándorlókat, akik a kilencvenes években a népesség egyharmadát adták. Ugyanakkor, mint oly sok afrikai országban, rengeteg állampolgárnak soha nem volt személyi igazolványa, így akár őshonos emberek sem tudták bizonyítani elefántcsontparti állampolgárságukat. Tovább nehezítette a dolgot, hogy számos törzs Elefántcsontparton és a szomszédos országokban is él, így nehéz volt megállapítani, ki az elefántcsontparti és ki a Burkina Fasó-i malinké. A rengeteg felfordulást okozó ivoirité célja összességében az volt, hogy a bevándorlók és a velük szimpatizáló északiak rovására fenttartsa az uralmon lévő déli politikai elit hatalmát.

A következő tíz évben az ivoirité-nak „köszönhetően“ véres polgárháború rázta meg az egykor Nyugat-Afrika legfejlettebb országának számító államot. Amikor a háborút lezáró békeszerződés értelmében 2010 novemberében választást tartottak, a vesztes, a déli Laurent Gbagbo nem ismerte el az eredményt, és újabb polgárháborút robbantott ki, amely 2011. áprilisi elfogásáig tartott, és legalább 1500 halálos áldozatot követelt. Azóta béke uralkodik az országban, de a bevándorlóellenesség miatt felszakadt sebek csak évtizedek múlva fognak begyógyulni.

Etnikai összecsapások Johannesburg külvároában
Etnikai összecsapások Johannesburg külvároában
Fotó: Gianluigi Guercia

Ha polgárháború nem is, komoly atrocitások Dél-Afrikában is voltak. 2008 májusában országszerte 62 bevándorló halt meg, amikor őshonos dél-afrikaiak több nyomornegyedben hajtóvadászatot indítottak ellenük. Az őshonos lakosok régóta az egyre növekvő számú jövevényeket tették felelőssé az egyre nagyobb munkanélküliségért és az emelkedő benzin- és élelmiszerárakért. A dél-afrikaiaiak panasza az volt, hogy egy zimbabwei hajlandó akár napi 65 randért (1300 forint) is dolgozni, jóllehet a törvény szerint napi 90 rand (1800 forint) volt a minimálbér.

Hazaküldik a pénzt

A problémák mellett rengeteg előnye is van az Afrikán belüli migrációnak. A legközvetlenebb a dolgozók által az anyaországba hazautalt pénz, amely nem egy esetben az ország GDP-jének a jelentős hányadát teszi ki. A listavezető e tekintetben a kicsiny Lesotho, ahol a külföldön dolgozók hazautalásai a GDP 27 százalékának felelnek meg. (Arról nincs pontos adat, hogy ennek hány százalékát küldték haza az Afrikában és hány százalékát az Európában vagy máshol dolgozók).

Togo, Szenegál és a Zöld-foki Köztársaság esetében ugyanez az arány 9-10 százalék. Ezeknek az országoknak kulcsfontosságú a hazautalt pénz, hiszen a fogyasztás növekedésében hatalmas szerepe van. A külföldről érkező összegek az otthon maradt család élelmezési, ruházkodási vagy taníttatási költségeit fedezik részben vagy egészben. Ezért jó hír, hogy a gazdasági válság ellenére alig csökkent az Afrikába érkező utalások összege: a 2008-as 21,3 milliárd dollárról 2009-ben 20,7 milliárdra esett csak vissza.

Import taxisofőrök Dakarban
Import taxisofőrök Dakarban
Fotó: Georges Gobet

Az Afrikán belüli migráció a munkanélküliség csökkentését is elősegíti, hiszen az a bevándorló, akinek otthon nincs munkája (így nem adózik és fogyaszt), külföldön keresethez jut, fogyasztásával a befogadó ország gazdaságát pörgeti, hazautalásával az anyaországot támogatja. Új kutatások azt is bizonyítják, hogy eddig hagyományosan túlértékelték a „brain drain“ jelenség negatív hatásait. (Brain drainről akkor beszélünk, ha egy ország szellemi elitjét egy másik, fejlettebb ország elcsábítja a magasabb fizetés és jobb körülmények reményében.)

Több aktuális elemzés is azt mutatja ugyanis, hogy a migránsok egy része új képességekkel és tudással felvértezve előbb-utóbb hazatér, és otthon kamatoztatja a tudását (és fekteti be megtakarításait). Mások a kivándorlás reményével és motivációjával tanulnak otthon tovább, ám végül különböző okok miatt mégsem hagyják el anyaországukat. Egyes kutatók úgy vélik, a brain drain az eddig gondoltakkal ellentétben összességében a szegény országok javára válik. Némi cinizmussal élve mindehhez hozzátehetjük: európai szempontból az Afrikán belüli migráció legnagyobb előnye, hogy a bevándorlók nem Európába jönnek.