Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Havazik Ausztriában

2011.09.19. 13:06 Módosítva: 2011.09.19. 16:27

Többfelé is havazott Ausztria nyugati részén, Tirolban és Salzburg tartományban. Az ország nyugati csücskében, Vorarlberg tartományban már vasárnap leesett az első hó. Hétfőn Tirol, Salzburg, Karintia és Stájerország tartományok alacsonyabban fekvő részein is többfelé hó lepte be az utakat. Helyenként 600 méter tengerszint feletti magasságig csökkent a hóhatár.

Több utat lezártak, többek között a Grossglockner Hochalpenstrassét is. A tiroli tartományi székhelyen, Innsbruckban havas eső miatt hókásásak voltak az utak. Salzburg tartományban az Ötz-völgy egyes részein és a Silvrettahochalpenstrassén csak hólánccal közlekedhetnek az autók. Akadozott a vasúti közlekedés is a nyugati országrészben.

Tirolban tízezer háztartás maradt átmenetileg áram nélkül, mert a hó súlya alatt leszakadó faágak szakították le a vezetékeket.

Vasárnapról hétfőre az egész országban 10-15 fokot csökkent a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a havazás hétfőn folytatódik, a magasabb hegyeken estig akár egy méter új hó is eshet. Szerdáig marad a hideg idő, az Alpokban a völgyekben fagyhat is.

Olaszországban viharok tomboltak

A szombat óta tomboló viharok sok kárt okoztak Olaszországban, és a római metró működését is megzavarták.

Az olasz fővárosban az A jelzésű metró két megállóját be kellett zárni, mert hétfőre virradóra elöntötte a víz. Ezen a szakaszon metrópótló autóbuszok közlekednek.

Korábban négy másik megállót is lezártak egy időre, de ezeket még délelőtt újból megnyitották.

A palermói repülőtér negyven percig tartott zárva a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Egy forgószél felkapott egy Falcon 2000-es üzleti gépet, és a helyszínen tartózkodó tűzoltók és rendőrök járművei felé repítette.