Tűzszünetet kért a jemeni elnök

2011.09.23. 19:24

"A megoldás nem a puskák és ágyúk torkában van, hanem a párbeszédben és a vérontás megállításában" - idézte az elnököt a védelmi minisztérium közleménye. A hivatalos jemeni hírügynökség egyébként úgy tudja, hogy az államfő várhatóan vasárnap, az 1962. szeptember 26-i forradalom 49. évfordulója alkalmából fontos beszédre készül.

Ali Abdalláh Száleh pénteken tért vissza Szaúd-Arábiából, ahol június eleje óta kezelték, mert súlyosan megsérült a szanaái palotája ellen intézett támadásban. Váratlan visszatérésének ismertté válása után a fővárosban azonnal kiújultak az összecsapások Száleh hívei és ellenfelei között. A főváros déli részét ellenőrzésük alatt tartó csapatok előbb örömükben lövöldöztek, majd gránátvetőkkel lőni kezdték az északi városrészt, ahol a tekintélyes törzsi vezető, Szadek-al Ahmar hívei építettek ki állásokat. Az összecsapásokban hatan vesztették életüket.

Fuad al-Hamiri, a Forradalmi Bizottságok Legfőbb Koordinációs Tanácsának szóvivője közölte, hogy Ali Abdalláh Száleh hazatérése nem akadályozza meg ellenfeleit abban, hogy folytassák "a demokratikus kormányzásra történő áttérést" szolgáló programjuk végrehajtását. Péntek délutánra egyébként viszonylagos nyugalom lett a jemeni fővárosban.

Ali Abdalláh Száleh pénteken összehívta az általa vezetett kormányzó Általános Népi Kongresszus párt vezetését. Abdu al-Dzsanadi információs miniszterhelyettes szerint az ülésen eldöntötték, hogy továbbra is Száleh áll a párt élén. "Ha a parlamenti választásokon a pártnak nem sikerül győznie, akkor is az ellenzékbe vonuló párt élén marad" - mondta al-Dzsanadi.

A 33 éve hatalmon lévő jemeni elnök visszatérésére reagálva az Egyesült Államok a hatalom teljes átadására szólította fel Szálehet, és elítélte az erőszak alkalmazását a szembenálló felek között. A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney közölte: Washington elvárja, hogy az év vége előtt elnökválasztásokat tartsanak Jemenben.

Franciaország sürgeti, hogy Száleh hajtsa végre az Öböl-menti királyságok által kidolgozott válságrendezési tervet. A párizsi külügyminisztérium szóvivő-helyettese kijelentette: " azt szeretnénk, ha Száleh elnök haladéktalanul válaszolna a jemeni nép és különösen a fiatalság hónapok óta hangoztatott demokratikus törekvéseire"