Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Vádat emeltek Sanader ellen

2011.09.23. 16:17 Módosítva: 2011-09-23 21:02:25
Mol részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt vádat emelt Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen a zágrábi államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK).

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt vett át a Mol magyar olajipari vállalattól, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat kapjon az INA horvát olajipari cég felett.

Az USKOK internetes oldalán pénteken közzétett vád szerint Ivo Sanader horvát miniszterelnökként 2008 elején Zágrábban és Budapesten abban állapodott meg a "Mol egyik befolyásos tisztségviselőjével", hogy tízmillió euróért döntő módon – és Horvátország kárára – megváltóztatják az INA és a Mol közötti részvényesi szerződést.

Sanader megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a részvényesi szerződésbe "olyan módosításokat és kiegészítéseket építsenek be, amelyek alapján Horvátország a Mol-t döntő befolyáshoz juttatja az INA felett", és nyélbe üti a "gázüzletágnak az INA-ból való kiválásáról szóló megállapodást is", azaz leválasztják az INA-ról a veszteséges üzletágat, amelyet a horvát fél vesz át.

Az egyezség megvalósítása érdekében Sanader, jóllehet tisztában volt azzal, hogy egy ilyen szerződés árt Horvátország érdekeinek, kormányfői tisztségével élve módosíttatta a szerződést, s így azt 2009. január 30-án alá is írhatták.

Zágráb elfogadta a "Mol valamennyi követelését", majd ezt követően Sanadernek több részletben "kifizették a kialkudott teljes összeget".

A vádirat a horvát törvényekre hivatkozva indítványozza, hogy kobozzák el Sanader úgymond jogtalanul szerzett vagyonát, méghozzá oly módon, hogy kötelezik tízmillió eurónak megfelelő összegű kuna befizetésére a horvát államkasszába, amit az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell Sanadernek megtennie.

Az USKOK a minap beszüntette a Damir Polancec korábbi kormányfő-helyettes elleni vizsgálatot, ezzel szemben Hernádi Zsolt, a Mol vezetője elleni vizsgálat folytatódik, "de az ügyet Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze veszi át, akinek szeptember 21-én Zágráb átadta az összes bizonyíték másolatát" – közölték a horvát fővárosban.

Módosítanák a privatizációs törvényt

A horvát kormány a jövő héten módosító indítványt nyújt be a törvényhozásnak az úgy nevezett INA Privatizációs Törvényhez, amelynek értelmében kizárólag a horvát kormány szerezhetne 49 százalékot meghaladó tulajdonhányadot az INA olajipari vállalatban – jelentette be Jadranka Kosor, Horvátország miniszterelnöke.

A miniszterelnök elmondta: a kormány úgy látja, hogy ez a törvénymódosítás szükséges, mivel "most megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy egyesek kenőpénzt fogadtak el az ügylet lebonyolításakor".

Kosor kijelentette: "Ez a válaszunk. Már ma elindítottuk a szükséges eljárást". A kormány a jövő hét elején dönt a kérdésben, és ezt követően benyújtja a parlamentnek – tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?