Újjáválasztják a francia szenátus felét

2011.09.25. 11:21
Hét hónappal az elnökválasztás előtt Franciaországban vasárnap reggel megkezdődtek a szenátusi választások, amelyekkel újraválasztják a parlamenti felsőház tagjainak a felét 44 megyében.

A közvetett és bonyolult voksoláson 71 890 elektor – képviselő és helyi politikus – választhat új szenátorokat. A testületben, ahol eddig hagyományosan, évtizedek óta többsége volt a konzervatív jobboldalnak, megfigyelők szerint most először a baloldal, az ellenzékben lévő szocialisták kerülhetnek többségbe.

A baloldal tehát, amely az utóbbi időben megnyert minden helyi választást, tovább növelheti mandátumainak számát. Most 23 helyet kell szereznie a többséghez a felsőházban, amelynek létszáma öt hellyel bővül, 348-ra. A szenátorokat hat évre választják.

A szenátusi többség megváltozása gátolhatja, de nem akadályozhatja meg a Nicolas Sarkozy elnök kormánya által tervezett törvények elfogadását. A szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után, és a helyébe lép, amennyiben az előbbi akadályoztatva van hivatala ellátásában.