Autóvezetésért korbácsolásra ítéltek egy szaúdi nőt

2011.09.28. 10:12

Tíz korbácsütésre ítéltek egy szaúd-arábiai nőt autóvezetés miatt kedden, két nappal azután, hogy Abdalláh király szélesebb jogköröket, így a négy év múlva esedékes önkormányzati választásokon választójogot és választhatóságot ígért a nőknek.

Az ultrakonzervatív muszlim országban a nőknek tilos autót vezetniük. A tilalom megszegése miatt indult ügyek általában azzal zárulnak, hogy a nő írásban megfogadja: a jövőben nem ül volán mögé. A szaúdi nők júniusban kampányt indítottak a világon egyedülállónak számító korlátozás feloldására, és azóta egyre többen dacolnak a tilalommal.

Szamar Badavi szaúdi aktivista szerdán elmondta, hogy a harmincas éveiben járó Saima Dzsasztainán a korbácsütésekről szóló ítéletet várhatóan egy hónapon belül hajtják végre. Az elítélt fellebbezett a bírói döntés ellen. Az Országos Emberjogi Társaság nevű kormányzati szervezet egyik tagja szerint a mostani ítélet a király vasárnapi bejelentésének a megtorlása az ország keményvonalas vallási vezetői részéről, akik a bíróságot és a rendőrséget is ellenőrzésük alatt tartják.