Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Őrizetben az etnikai alapú támadással vádolt temerini fiatalok

2011.09.28. 10:23

Két kiskorú magyar fiút vett őrizetbe a temerini rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még hétfőn megvertek egy 16 éves szerb boldogasszonyfalvai fiút. A hírt az újvidéki rendőrség közleményben jelentette be, amelyben először nem tért ki az incidens résztvevőinek nemzetiségére, de szerepelt benne, hogy a támadás etnikai indíttatású volt.

"A megvert fiúnak eltörött az orra és az egyik ujja, a kórházi ellátás után hazaengedték. A rendőrség szerint feltételezhető, hogy az incidens etnikai indíttatású volt" - olvasható a VajdaságMa délvidéki hírportálon.

Bojan Pajtic vajdasági kormányfő és Muskinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman azzal a kéréssel fordultak az illetékes szervekhez, hogy sürgősen találják meg és büntessék meg az utóbbi időben Temerinben történt incidensek elkövetőit. „Az ilyen jellegű erőszak Vajdaság multietnikai jellege és az itteni polgárok békés egymás mellett élése elleni támadás” - hangsúlyozta a vajdasági kormányfő.

Az Újvidékhez közeli Temerinben gyakoriak az incidensek. A fenti esetet megelőzően, szeptember 25-én, vasárnap éjjel Temerin központjában egy magyar fiatalembert ért támadás. Miután szerbül megkérdezték tőle, hogy magyar-e, megütötték és egy üveget is hozzávágtak.

A helybéliek szerint a sértettek számos esetben nem is tesznek feljelentést. Szeptember 11-kén is történt egy incidens magyar és szerb fiatalok között, amellyel kapcsolatban az egyik magyar fiatal elmondta, hogy "Temerinben gyakoriak a magyar fiatalok elleni incidensek, és a verekedők csoportokba verődve járják az utcákat".

Gusztony András temerini községi vezető a történtek kapcsánt azt mondta, teljesen felesleges arról beszélni, hogy ki ütött először, ki vágott vissza, és ki kapott több verést. A helyzet tarthatatlan, mondta Gusztony.