Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Rendőrök vonultak fel a melegek helyett

2011.10.02. 09:59

A szerb rendőrség és a csendőrség is megerősített egységekkel járőrözik tömegoszlatására alkalmas felszereléssel ellátva Belgrád utcáin, a parlament épülete előtti parkban és az Egyetemisták terén, mivel szélsőséges rendbontók fenyegetőzése miatt pénteken a hatóságok betiltották a melegek vasárnapra tervezett felvonulását. Hasonló megelőző rendőrségi intézkedésekről érkeztek hírek vidéki szerbiai városokból is.

A rendőri és csendőri jelenlét fokozását a "magas kockázattal járó gyülekezések megakadályozásával, a közrend és a nyugalom megőrzésével" indokolja a szerb belügyminisztérium. A hatóság pénteken azért tiltotta be a melegek előre bejelentett felvonulását, mert a biztonsági szervek arról értesültek, hogy a melegtüntetés ellen hetek óta tiltakozó szélsőséges erők szombaton és vasárnap városszerte súlyos rendbontásokra készülődnek. A gyülekezési tilalom kulturális és sportrendezvényekre nem vonatkozik.

Szombaton a fokozott készültség ellenére néhány személy a melegek jogait éltetve, transzparenst lobogtatva pár percre feltartóztatta a forgalmat Belgrád központja, a Terazije közelében.

A magyar Budapest Pride szervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány szolidaritási tüntetést szervezett. Békés demonstrációt tartanak vasárnap délután a budapesti Szerb Nagykövetség előtt. "Elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek tartjuk, hogy a szerb barátaink által szervezett belgrádi melegfelvonulást betiltották" – írták. Emlékeztettek: ez már nem az első alkalom, hogy a rendőrség a nagy fenyegetettségre hivatkozik. "Ha elismerik, hogy a homofóbia mértéke Szerbiában igen magas, akkor arra kérjük őket, tegyenek ellene! Az állam felelőssége az emberi jogok védelme" - áll a közleményben.