Rick Perry katonákat küldene Mexikóba

2011.10.02. 13:11

Egy New Hampshire-i kampányrendezvényen arról beszélt Rick Perry texasi kormányzó: megfontolandónak tartja, hogy amerikai katonákat küldjön Mexikóba a drogkartellek és az erőszak megfékezésére. "A hadseregünkre lehet szükség ahhoz, hogy összehangolt munkával végezzünk ezekkel a drogkartellekkel, és távol tartsuk őket a határainktól" - mondta a BBC szerint Perry, aki Barack Obama republikánus kihívójaként indulna az elnökválasztáson.

Egy ilyen lépés jóval messzebbre menne annál, mint amennyire most az Egyesült Államok beleavatkozik a mexikói drogháborúba. Mexikó akkori területeinek felét elveszítette az 1840-es években az Egyesült Államokkal vívott háborúban, azóta nagyon erősen védi a szuverenitását, ezért Perry ötlete minden valószínűség szerint elfogadhatatlan a mexikói kormány számára, írja a BBC. Perry nem mondott részleteket arról, hogy milyen típusú katonai beavatkozást tart elképzelhetőnek.

Perry beszéde után a Fehér Ház közölte, hogy folytatná a "történelmi együttműködést" annak érdekében, hogy megvédjék az embereket a határ mindkét oldalán. Az Obama-kormány jelenleg többek közt eszközökkel és a hírszerzés terén segíteti a mexikói erőket a drogkartellek elleni harcban.

Felipe Calderon mexikói elnök arra próbálja rávenni az Egyesült Államokat, hogy állampolgárai körében csökkentse a drogok iránti keresletet, és mérsékelje a fegyverek beáramlását az USA-ból Mexikóba, a kartellek kezébe.