Béla
13 °C
27 °C

Hága elítélheti Gbagbot a vérontásért

2011.10.04. 07:35

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze hétfőn felhatalmazást kapott arra, hogy vizsgálja ki a tavaly novemberi elefántcsontparti elnökválasztás után elkövetett erőszakcselekményeket.

A 2010. november 28-án tartott voksolás eredményét kétségbe vonta Laurent Gbagbo elnök, mert az vetélytársa, Alassane Ouattara  győzelmét mutatta ki. Bár a világ közvéleménye, élén az ENSZ-szel, az utóbbi politikust ismerte el Elefántcsontpart államfőjének, Gbagbo és hívei nem nyugodtak bele a vereségbe. Ennek következtében háromezer ember életét követelő erőszakcselekmény-sorozat zajlott le, a két tábor gyakorlatilag polgárháborúba sodródott egymással.

Luis Moreno-Campo ügyész a nyáron kérte az ICC bíráit, hogy bízzák meg azzal, járjon utána kiket terhel a felelősség a véres eseményekért. Hétfői közleményében jelezte, hogy munkatársai részrehajlás nélküli munkát fognak végezni a bizonyítékok összegyűjtésekor.

A vizsgálatot  Ouattara  maga is kérte. Gbagbo környezete viszont gyanakvással fogadta a bíróság döntését, mert úgy ítéli meg: az Ouattara és Franciaország kezdeményezésére és befolyásolására született meg.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft