Hallgatott a kormányüléseken, kirúgták

2011.10.04. 18:13

Petr Necas cseh miniszterelnök kedden menesztette Ivan Fuksa mezőgazdasági minisztert. Václav Klaus cseh államfő az agrártárca vezetőjének menesztését elfogadta. Necas bejelentette, hogy az új mezőgazdasági miniszter nevét néhány napon belül nyilvánosságra hozza.

Fuksa múltja

A 48 éves politikus a rendszerváltó Polgári Fórumban kezdte a politizálást, a kétezres években volt Příbram polgármestere és pénzügyminiszter-helyettes is volt. Aktív sportoló, tengeri vitorlásversenyeken vett részt, megmászta a Mont Blanc csúcsát, számos maratont teljesített.

Forrás: wikipedia

A miniszterelnök az államfői hivatalból távozva újságíróknak azt mondta, hogy már hosszabb ideje elégedetlen volt Fuksa munkájával. "Menesztésének politikai okai vannak. Már tavasszal bíráltam, hogy nem eléggé aktív. A kormány ülésein sem volt aktív, többnyire hallgatott" – pontosított a kormányfő. Ugyanakkor azt mondta, hogy Fuksa több szakmai hibát is vétett miniszteri tisztségében, "például az állami erdőgazdálkodás vagy a környezetvédelem terén".

Helyi politikai megfigyelők nem zárják ki, hogy az agrárminiszter váratlan menesztése a Polgári Demokratikus Párton (ODS) belüli fokozódó feszültség és viták következménye. Fuksa ugyanis aktív tagja az ODS Petr Tluchor vezette szárnyának, amely számos kérdésben szembehelyezkedik a Necas pártelnök vezette szárnnyal és elképzelésekkel.

"A miniszterelnök és pártelnök úr eljárása kommunista. Csak saját politikai életét akarja meghosszabbítani" - reagált leváltására Fuksa.

Az agrárminiszter menesztésére röviddel az előtt került sor, hogy a polgári demokraták országos kongresszust tartanak. A Tluchor vezette frakció ellenzi a pártelnökség javaslatát, hogy az elnökség mandátumát meghosszabbítsák, és a tisztújításra csak a jövő őszi részleges szenátusi és helyhatósági választások után kerüljön sor.

Ivan Fuksa
Ivan Fuksa
Fotó: fuksa.cz

Fuksa leváltását Bohumil Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is bírálta. "Necas a múltban sosem bírálta Fuksát. Menesztése alaptalan" – jelentette ki Sobotka.

A tavaly nyáron hivatalba lépett Necas-kormányban legutóbb idén tavasszal voltak személycserék.