György
16 °C
24 °C

Még várnak Szirt végső lerohanásával

2011.10.04. 20:45
Az új líbiai hatalom fegyveresei felújították kedden az ostromlott Szirt ágyúzását, de a végső roham még várat magára a kitartóan védekező kadhafisták ellen.

Egy katonai szóvivő közölte, hogy nehéztüzérséggel és rakétavetőkkel lövik azokat a pontokat a városban, ahol a kadhafistákat sejtik. A helyszíni tudósítások szerint a NATO is aktív, repülőgépei többször is elrepültek Szirt központja fölött, és utána erős robbanások hallatszottak.

– A városban még több ezer civil van, ezért várunk a végső támadással – mondta a szóvivő, aki emlékeztetett arra, hogy már elfoglaltak olyan fontos stratégiai pontokat, mint a kikötő, a repülőtér és a tengerparti út, amely a keleti és nyugati országrészt összeköti.

Menekültek beszámolói szerint igen súlyos a helyzet az Ibn Szináról elnevezett kórházban, ahol betegek halnak meg a műtőasztalon oxigén és áram hiányában. Az épületet minden irányból érik lövések – mondta el egy orvos. A vöröskereszt hétfőn – hosszas egyeztetés és egy sikertelen kísérlet után – eljuttatott a kórházba egy konvojt a legfontosabb orvosságokkal és eszközökkel.

A hatalomból elűzött Moammer Kadhafi szóvivője és néhány elmenekült lakos szerint a NATO bombái és az Átmeneti Nemzeti Tanács támadása miatt civilek halnak meg és házak dőlnek össze a városban. Az ÁNT és a NATO viszont azt hangsúlyozza, hogy Kadhafi emberei jelentik a legnagyobb veszélyt a lakosok számára.

A városban a harcokat állítólag Kadhafi Mutasszim nevű fia irányítja, a még ellenálló másik gócpontban, Bani-Valídban pedig egy másik fia, Szeif al-Iszlám áll a katonák élén. Maga Kadhafi a nyugati országrészben, a líbiai-algériai-tunéziai hármas határ közelében fekvő sivatagi város, Gadámesz közelében bujkálhat, tuareg törzsek védelme alatt.