Egyetemen szerveződött a Karzai elleni összeesküvés

2011.10.05. 17:58
Az afgán hírszerző szolgálat meghiúsított egy merényletet, amelynek célpontja Hamid Karzai államfő lett volna.

Lutfulla Masal, az Országos Biztonsági Igazgatóság (NDS) szóvivője  közölte, hogy az ügy kapcsán hat olyan embert tartóztattak le, akik kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel és a hírhedt Hakkani-hálózattal. A letartóztatottak között van Karzai egyik testőre, három főiskolai hallgató és egy egyetemi tanár, de másokat – tanárokat, diákokat, tisztségviselőket és egy újságírót – még keresnek.

Az összeesküvés a kabuli orvostudományi egyetem egyik teológia professzora köré szerveződött. Ő kapcsolatban állt egy egyiptomi és egy bangladesi férfival, akik Pakisztánban, a törzsek uralta Észak-Vazirisztánban tartózkodnak. A csoport őrizetbe vett tagjai – a testőrt leszámítva – részt vettek egy kiképzésen Pakisztánban egy hónapja. Öngyilkos merényletek végrehajtására alkalmas robbanómellények mellett 150 ezer dollárt is kaptak, hogy finanszírozzák tevékenységüket. A letartóztatott személyek beismerő vallomást tettek.

A testőrt az afgán értelmiségiekből álló csoport környékezte meg és szervezte be sikeresen. A testőr ugyanabból a faluból származik, ahonnan Karzai is. Az ügy érdekessége, hogy alig három hónapja, július 12-én az elnök féltestvérét, Ahmed Váli Karzait, a kandahári tartományi tanács elnökét saját testőre lőtte agyon.

Karzai legalább három merényletkísérlet célpontja volt már azóta, hogy Afganisztán vezetője lett 2001 végén. Ezek közül a legemlékezetesebb támadást 2008 áprilisában hajtották végre a lázadók, amikor is a kabuli elnöki palota közelében rakétavetőkkel és gépfegyverekkel lőttek egy katonai felvonulásra, amelyen Karzai is részt vett.