Semjén az uniós tagsággal zsarolná Szerbiát

2011.10.08. 20:08

A miniszterelnök-helyettes szombaton Bajorországban a németországi magyarok nemzeti zarándoklatán vett részt, és átadta az anyaország üdvözletét. A rendezvény központi helyszíne a Scheyern bencés kolostor volt.

Semjén Zsolt a helyi magyarokat, illetve családjaikat az állampolgárság felvételére bíztatta. Fontosnak nevezte, hogy "a magyarságukat közjogi értelemben is meg tudják élni".

Az MTI értesülése szerint az utóbbi hónapokban mintegy 500-an, hetente mintegy 50-en tették le az állampolgársági esküt a müncheni konzulátuson, és a kérvényezők száma folyamatosan növekszik.

A miniszterelnök-helyettes a zarándoklaton tájékoztatást adott a szerb parlament által elfogadott kárpótlási törvényről, amely a kollektív bűnösség alapján kizárta a kárpótlás lehetőségéből a délvidéki magyarságot. Semjén világossá tette: Magyarország nem tartja elképzelhetőnek azt, hogy a kollektív jogfosztást érvényesítve Szerbia az Európai Unió tagja legyen. (Szerbia csak akkor lehet az EU tagja, ha ahhoz valamennyi tagállam hozzájárul.)

Magyarország reméli, hogy Németország is fellép a délvidéki németek jogfosztása ellen – jelentette ki Semjén, hozzáfűzve: ha ez nem is történik meg, Magyarország akkor is minden körülmények között kiáll a délvidéki magyarok mellett.

"Szerbia nem lehet úgy az Európai Unió tagja, hogy eközben a szerb jogrend tartalmazza akár a magyar, akár a német közösség kollektív jogfosztását" – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, leszögezve: Magyarország nem fogad el semmifajta kollektív bűnösséget, semmifajta kollektív jogfosztást.