Áltanácsadója volt a brit védelmi miniszternek

2011.10.09. 13:51
Kérdésessé vált Liam Fox brit védelmi miniszter kabinetbeli pozíciója, miután a brit sajtó kiderítette, hogy Fox egyik közeli barátja – jóllehet semmilyen hivatalos tisztsége nem volt a tárcánál – magát a miniszter "tanácsadójának" kiadva még államközi tárgyalásokon is részt vett.

A 34 esztendős Adam Werritty a konzervatív párti védelmi miniszter bizalmas barátja, ő volt például Liam Fox esküvői tanúja is.

A brit sajtó értesülései alapján azonban Werritty számos alkalommal Fox hivatalos tanácsadójaként lépett fel – ez a titulus üzleti névjegyén is szerepel –, és e "minőségében" a védelmi miniszter társaságában több hivatalos külföldi látogatáson is részt vett. Mindemellett az elmúlt egy évben 14 alkalommal járt a védelmi minisztérium londoni épületében Fox vendégeként, bár neve nem szerepel a tárca alkalmazottai között, és a megfelelő biztonsági háttérellenőrzéseken sem esett át.

A hétvégére belpolitikai botránnyá duzzadt ügy jelentőségét mutatja, hogy David Cameron miniszterelnök sürgősséggel vizsgálatot rendelt el, és ennek eredményéről már hétfőre jelentést kért.

Fox helyzetét bonyolítja, hogy jóllehet a miniszter először cáfolta Werritty jelenlétét bármilyen hivatalos eseményen, vasárnap azonban a The Guardian című baloldali brit napilap közölt egy videofelvételt, amely Liam Fox és a Sri Lanka-i államfő, Mahinda Radzsapaksze tavalyi londoni találkozóján készült, és látszik rajta a brit védelmi miniszter barátja is.

Werritty emellett állítólag üzleti jellegű tárgyalásokat is szervezett Fox számára külföldi vállalkozások képviselőivel.

A miniszter a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette, hogy a vele szemben megfogalmazódott állítások mögött "alantas dolgok" húzódnak meg, és az egész ügy motivációja "mélységesen gyanús".

A lap kormányzati forrásai szerint azonban Fox akár néhány napon belül távozni kényszerülhet tisztségéből.